Sunday, 23 December 2012

Udang masak tempoyak



Siapa-siapa kat sini suka makan udang?? Eh eh eh. Sama lah kita.. Saya pun sukakan udang.. feveret saya tu J udang antara makanan laut yang menjadi kegemaran kami sekeluarga.. 

Ni la udang kalau kawan-kawan nak kenal.* sila hempuk kepala kalau tak kenal udang J

Pelbagai jenis masakan boleh kita masak menggunakan udang.. antara masakan kegemaran saya adalah udang masak tempoyak.Ye! Saya memang hantu tempoyak.. J  Ada siapa-siapa tak kenal tempoyak? ish-ish ish..



check it out resepinya ye..~

Bahan-bahan :

1.    500 gm Udang
2.    5 ulas bawang merah
3.    2 ulas bawang putih
4.    10 biji cili padi
5.    1 cawan tempoyak - ikut kepekatan yg dikehendaki
6.    1 ½  Cawan air
7.    2 helai daun kunyit
8.    garam
9.    sedikit kunyit hidup

Cara-cara :

1.    Udang dibersihkan, buang kepala dan ekor tajamnya sahaja.
2.    Bawang merah, putih, kunyit dan cili padi ditumbuk
3. Masukkan bahan yang ditumbuk bersama air ke dalam periuk. Masukkan tempoyak
4.    Apabila mendidih masukkan udang , garam dan daun kunyit
5.  Masak dalam 10 minit, kacau dan rasa. Jika perlu tambah lagi tempoyak jika ingin lagi pekat , air jika terlalu pekat atau cili padi jika ingin lagi pedas.

***Udang jangan masak lama sgt nanti hilang rasa manis.

ni lah hasilnya.. thanks Pakcik Google.. nampak sedapkan?? memang sedap pon J


Senangkan kawan-kawan? Makan dengan nasi panas-panas.. fuhhhh.. sedap nya! Masakan ini sesuai untuk orang yang tidak suka masakan yang menggunakan santan.. mesti cuba tau! Tentu keluarga anda terkejut dengan skill memasak anda yang baru.. J

Waddiah J

No comments:

Post a Comment