Thursday 13 December 2012

Nasi Beriani & Ayam Beriani


Assalamualaikum dan salam perak aman jaya kawan-kawan…

Maaf sebab dah lama tak update blog…Tesis punya pasal…Semua kerja tak jadi……(^_^)….
Kalau entri sebelum ini Cik Waddiah kita ada cerita tentang amali masakan India….Dah tahulah kan Unit 8 masak apa minggu lepas??????
Apa????nak resepi…..(“,)…..

Entri kali ini Cik Ah akan kongsi dua resepi yang dah Berjaya kami sediakan pada minggu lepas… RASA??? Mestilah SEDAP~~~~~~

Jom kita lihat entri dibawah…..

Nasi Beriani

Nasi beriani…ermmmm…sedapnya…
Alhamdulillah kami berjaya menyediakan menu ini.. Walau bagaimanapun, masih lagi terdapat kelemahan-kelemahan yang perlu diperbaiki…
Antara komen-komen yang kami terima dari penilai-penilai handalan kita iaitu ahli kumpulan unit 6..
Dari segi rasa.....positif...SEDAP....
Warna pula, tengok jauh macam nasi goreng je kan?????....Itu tengok jauh...tapi kalu dah dekat, kami dapat komen yang positif jugak...Warna mennarik dan menyerupai warna nasi beriani yang sebenar.
Tapi........(,”)......sedih...tekstur nasi kami agak hancur kerana terlalu kerap mengacau...

Disini, Cik Ah sediakan bahan-bahan dan cara menyediakan nasi beriani...

Bahan-bahan :

  • 300 gm        Beras                             
  •  250 ml         Susu cair                           
  •  500 ml         Air                                     
  • 10 gm          Halia -ditumbuk                  
  • 20 gm          Bawang putih -ditumbuk     
  • 20 gm          Bawang merah -dihiris        
  • 30 gm          Minyak sapi                        
  • 10 gm          Rempah beriani                  
  • 2 gm            Paprika                                 
  • 5 gm            Buah pelaga                         
  • 10 gm          Kayu manis                        
  • 5 gm            Bunga cengkih                      
  • 5 gm            Garam masala                       
  • 5 gm            Garam                                    
  • 10 gm          Badam hiris-digoreng         
  • 10 gm          Gajus goreng                      
  • 5 gm            Bawang goreng                    
  • 5 gm            Daun pudina - dihiris                 

Cara penyediaan :
  1. Basuhkan beras sehingga bersih dan toskan.
  2. Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Tunggu sehingga betul-betul panas.
  3. Kemudian, masukkan buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih dan daun pudina. Tumis sehingga wangi.
  4. Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk dan masak sehingga garing.  Kemudian, masukkan garam masala, rempah beriani, paprika dan garam.  Masak sehingga garing.
  5. Setelah itu, tuangkan air dan susu. Biarkan sehingga mendidih.
  6. Masukkan beras dan masak sehingga kering.
  7. Kacaukan nasi dan masukkan gajus, badam dan bawang goreng.  Tutupkan periuk dan biarkan selama 3 minit.
  8. Sedia untuk dihidangkan.      


Kalau dah ada nasinya, mestilah ada lauknya kan........jom kita tengok apa entri kat bawah ni......


Taraaaaaaaaaa..............Yummy...yummy.....
Ayam Beriani

Kalau tadi kita berkomen-komen nasi beriani...Kali ini untuk ayam beriani pula...
Rasanya sedap dan saiz porsi juga okey... Tetapi tekstur ayam kurang masak.  Hal ini mungkin saiz ayam yang agak besar menyebabkan ayam tidak masak dibahagian dalamnya.... Disini disertakan juga bahan-bahan dan cara penyediaannya...

Bahan-bahan :

  • 800  gm          Paha ayam                        
  • 140 gm           Tomato                             
  • 15 gm             Rempah beriani                  
  • 30 gm             Daun ketumbar                   
  • 30 gm             Daun pudina                        
  • 45 gm             Minyak sapi                        
  • 15 gm             Tomato puri                        
  • 10 gm             Badam                                 
  • 10 gm             Biji gajus                            
  • 10 gm             Bawang goreng                   
  • 300 ml           Air                                     
  • 5 gm               Garam                                  

Bahan perapan :

  • 15 gm             Halia                                   
  • 20 gm             Bawang putih                     
  • 25 gm             Cili merah                           
  • 5 gm               Serbuk lada hitam                 
  • 75 gm             Tairu                                   

Bahan tumis :

  • 30 gm            Bawang besar  -dihiris                     
  • 10 gm          Kayu manis                        
  • 5 gm            Buah pelaga                          
  • 5 gm            Bunga cengkih                      

Cara penyediaan :
1.      Kisarkan bahan-bahan bawang putih, halia, cili merah dan lada hitam untuk parapan ayam.
2.      Bersihkan ayam dan toskan. Kemudian, masukkan ayam dalam mangkuk besar dan masukkan bahan-bahan yang telah dikisar serta tairu. Perapkan selama satu jam.
3.      Setelah satu jam, panaskan kuali dan cairkan minyak sapi. Kemudian, masukkan kulit kayu manis, buah pelaga, dan bunga cengkih. Tumis sehingga naik bau.
4.      Masukkan bawang besar yang telah dihiris dan tumis sehingga garing.
5.      Masukkan tomato puri dan rempah beriani. Kacau sebati dan tumis sehingga garing.
6.      Masukkan ayam, tomato, daun ketumbar, daun pudina dan sedikit air supaya tidak hangit dan ayam cepat empuk.
7.      Kecilkan api dan masukkan badam, gajus dan bawang goreng. Sesuaikan rasa.
8.      Masak sehingga pekat.
9.      Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba kawan-kawan...
Enak sehingga menjilat jari..... (^_^).......

###################################
Khuzaimah









No comments:

Post a Comment