Pernah dengar nama kuih tahi
itik? Ewwww.. tahi?? Eh eh eh.. boleh makan ker?? Opss kawan-kawan.. don’t judge
a kuih by its name okehh.. J Kalau
biasa dengar namanya, pernah tak lihat bagaimana rupa dan merasa kuih
tradisional ini? Ia adalah Kuih tradisonal negeri Kelantan.
Biasanya kuih tahi itik dibuat
serentak dengan kuih jala emas kerana kedua kuih tersebut
menggunakan kuning telur, sementara tahi itik menggunakan putih telur. Nama
kuih tahi itik mungkin berdasarkan rupanya yang bewarna keputih-putihan dan
bertempek-tempak, yang menyerupai tahi itik. Selain itu mungkin juga kerana ia
dihasilkan dari sisa penghasilan kuih lain, menyebabkan ia disamakan dengan
sisa / tahi.. jom lihat resepinya J
Bahan-Bahan
:
·
10 biji putih telur itik
·
500ml santan kelapa
·
500gm Gula Pasir
·
100gm Tepung Pulut
·
200gm Tepung Beras
Cara-Cara
:
·
Campurkan kesemua bahan diatas ke dalam kuali
·
Masak dengan api sederhana dan kacau perlahan-lahan
sehingga menjadi pekat dan berketul. Biarkan sejuk dan bolehlah dibentuk
mengikut cita rasa sendiri..
tadaaaaa :
Selamat mencuba kawan-kawan J
Waddiah J
No comments:
Post a Comment