Friday, 21 December 2012

Kuih Tahi Itik




Pernah dengar nama kuih tahi itik? Ewwww.. tahi?? Eh eh eh.. boleh makan ker?? Opss kawan-kawan.. don’t judge a kuih by its name okehh.. J Kalau biasa dengar namanya, pernah tak lihat bagaimana rupa dan merasa kuih tradisional ini? Ia adalah Kuih tradisonal negeri Kelantan.

Biasanya kuih tahi itik dibuat serentak dengan kuih jala emas  kerana kedua kuih tersebut menggunakan kuning telur, sementara tahi itik menggunakan putih telur. Nama kuih tahi itik mungkin berdasarkan rupanya yang bewarna keputih-putihan dan bertempek-tempak, yang menyerupai tahi itik. Selain itu mungkin juga kerana ia dihasilkan dari sisa penghasilan kuih lain, menyebabkan ia disamakan dengan sisa / tahi.. jom lihat resepinya J

Bahan-Bahan :

·         10 biji putih telur itik
·         500ml santan kelapa
·         500gm Gula Pasir
·         100gm Tepung Pulut
·         200gm Tepung Beras

Cara-Cara :
·         Campurkan kesemua bahan diatas ke dalam kuali
·         Masak dengan api sederhana dan kacau perlahan-lahan sehingga menjadi pekat dan berketul. Biarkan sejuk dan bolehlah dibentuk mengikut cita rasa sendiri..

tadaaaaa :



Selamat mencuba kawan-kawan J

Waddiah J

No comments:

Post a Comment

Post a Comment