Monday, 17 December 2012

Khasiat Bawang Putih


Assalamualaikum dan salam perak aman jaya……


Ada siapa-siapa yang tak kenal dengan gambar diatas?????
Mustahilkan????
Mesti semua orang kenal.... Bahan yang wajib digunakan untuk semua jenis masakan.... Tahu tak kamu bahawa bawang putih mempunyai khasiatnya yang tersendiri....
Tak tahu?????
Jangan risau, saya ada info tentangnya.. Info ini saya ambil dari encik GOOGLE je...Harap ia dapat membantu kamu semua....(^_^)....

Tapi sebelum itu, saya ingin kongsi serba sedikit tentang maklumat asas tentang bawang putih..

Nama inggeris : Garlic
Nama saintifik : Allium sativum
Nama keluarga : Alliaceae
Kegunaan : Digunakan dalam masakan sebagai memberikan aroma dan rasa yang sangat kuat serta tajam.

Bawang putih banyak digunakan dalam masakan terutama dalam masakan cina.  Bawang putih adalah pelengkap dan menambahkan aroma pada suatu masakan.  Sebagai contohnya, sup, makanan bergoreng, panggang dan sebagainya.

Selain daripada digunakan dalam bidang masakan, bawang putih juga banyak digunakan dalam bidang perubatan.  Antaranya ialah ia digunakan sebagai agen antiseptik, ekstrak bawang putih juga banyak digunakan untuk membuat losyen dan ubat-ubatan untuk merawat luka-luka akaibat kecederaan. Bawang putih juga merawat penyakit jantung,  kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi dan rambut.  Ekstrak bawang putih boleh dicampurkan dengan antimoni serta mentega, kemudian disapukan pada kulit kepala.
Insyaallah ia dapat menguatkan rambut..........
Manakala minyaknya pula banyak digunakan untuk merawat penyakit berjangkit.  Dibawah terdapat contoh-contoh produk yang diproses menggunakan bawang putih sebagai bahan utamanya.

Minyak Bawang Putih

Kegunaan :
  1. Membantu meningkatkan imunisasi badan.
  2. Mengurangkan sakit-sakit kepala.
  3. Merawat deman.
  4. Mengelakkan gangguan pencernaan.
  5. Sebagai antiseptik, antibiotik.
  6. Merawat sakit jantung, kanser dan juga strok.

Suplemen bawang putih

Cadangan pengambilan bawang putih bagi setiap 100gm (3.5 oz)
Tenaga             : 623kJ/149 kcal
Karborhidrat    : 33, 06 g
Ø      Gula                       : 1.00 gm
Ø      Serat pemakanan    : 2.1 gm
Lemak              : 0.5 gm
Protien              : 6.39 gm
Vitamin C         : 31,2 mg (38%)
Kalsium            : 181 mg (18%)
Besi                  : 1.7 mg (13%)
Magnesium       : 25 mg (7%)
Fosforus           : 153 mg (22%)

Terdapat beberapa kajian yang dijalankan di negara-negara luar yang menyatakan bahawa khasiat bawang putih memberikan kepentingan kepada manusia.  Antaranya ialah kajian Czech mendapati suplemen bawang putih dapat mengurangkan pengumpulan kolesterol pembuluh darah.  Satu lagi kajian yang sama dijalankan menunjukkan keputusan pengambilan bawang putih dapat menghalang pengerasan vaskular (vascular calcification) kepada manusia serta kolestrol yang tinggi dalam darah.  

Jadi secara kesimpulannya, perbanyakkan bawang putih dalam masakan demi untuk menjaga kesihatan tubuh badan.  Ye....saya tahu bau bawang putih kurang menyenangkan.  Tapi apalah salahnya demi untuk kesihatan tahan saja baunya.... Apa yang penting, kesihatan kita....

Selamat mengamalkannya ya kawan-kawan.....
.......(^_^)......

#####################
Khuzaimah



No comments:

Post a Comment