STUDY WEEK yang indah.. orang lain balik kampong, saya
bekerja keras untuk menyiapkan tesis saya dan suasana di tanjung malim amat lah
sunyi dan sepi seperti tiada penghuni.. cheeewah! Bersastera la pula..
teringatnya saya dekat kampong halaman yang jauh dimata dekat dihati.. kalau
mak saya ada di tanjung malim, tentu dia akan sediakan kuih kaswi untuk saya. Saya
kempunan nak makan.. oh ya.. lupa nak
bagitahu, hari ini saya ingin berkongsi resepi kuih kaswi yang amat sedap ni..
Bahan-bahan
Bahan A :
- 2
cawan/350g gula merah
- 1
cawan /240g gula pasir
- 1
cawan /450ml air
- 2
helai daun pandan
Bahan B :
- 1
1/2 cawan / 190g tepung gandum
- 1
cawan/ 120g tepung ubi
- 2
cawan / 900 ml air
- 1
sudu makan pewarna coklat
Bahan C :
- kelapa
parut yang telah digaul dengan garam secukup rasa
Cara-cara
- Satukan
semua bahan A dalam periuk kecil dan didih kan atas api yang sederhana
sehingga semua larut. Selepas itu,tapis dan sejukkan
- Campurkan
BAHAN B dalam satu bekas, kacau rata dengan wisk atau masukkan ke dalam
blender dan blender sampai semua bahan sebati
- Satukan
Bahan A dan Bahan B yang telah diproses tadi. Kacau rata dan tapis ke
dalam Loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.
- Kukus
40- 45 minit sampai kuihnya masak.
*balut tutup kukus dengan kitchen
towel. Jika selepas 4minit tardapat air pada permukaan kuij, letakkan paper
towel yang baru dan biar air terserap. Angkat perlahan hingga kering. Pastikan kuih
betul-betul sejuk kemudian baru dipotong.
- Dihidangkan bersama kelapa yang telah digaul bersama garam
inilah rupanya kuih kaswi by pakcik google
Rindu nya kat kampong halaman.. kat sini susah lah nak
dapatkan kuih ni.. kawan-kawan jangan upa cuba buat tau.. boleh dimakan waktu
sarapan mahupun minum petang
Selamat mencuba!
~ UZMIRA NADIA~
No comments:
Post a Comment