Monday, 24 December 2012

Kuih Tepung Gomak


Assalamualaikum dan salam sejahtera…
Musim hujan dah tiba sekarang….. Perasaan hendak makan tu makin membuak-buak. Tambahan pula dengan cuaca yang sejuk makin membuatkan kita sering berasa lapar.  Cik Ah ada satu resepi yang hendak dikongsikan bersama-sama dengan kawan. Jadi selepas ini boleh mencubanya jika ada kelapangan......(^_^)....
Kalau dekat rumah Cik Ah panggil kuih ini dengan nama buah gomok.... Tetapi nama lebih dikenali dengan nama Tepung Gomak.... Kuih memang sedap dan merupakan antara kuih-kuih kegemaran Cik Ah jika menjelang bulan ramadhan....

Pernah juga melihat ibu iaitu Bonda Maziah membuatnya di rumah.  Pernah juga membuatnya sendiri tetapi dibawah pemerhatianlah.......(^_^)....

Nak resepinya?????
Jom tengok entri dibawah....


Bahan-bahan :
400gm tepung pulut
300gm kacang hijau

Inti :
300gm gula merah
1/2 biji kelapa parut
1 cawan gula pasir

Cara membuat :
Inti :
  1. Campurkan gula pasir dan kelapa parut dengan setengah cawan air dan masak sehingga kering.
  2. Angkat dan ketepikan.

Kuih :
1.      Goreng kacang hijau tanpa minyak sehingga garing dan kisar halus seperti tepung dan ketepikan.
2.      Bancuh tepung pulut dengan air sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh dibentuk.
3.      Ambil sebesar telur dan leperkan, bubuhkan sedikit inti didalam dan tutup semula.
4.      Didihkan air yang bercampur daun pandan, masukkan tepung yang berinti tadi, angkat apabila kuih timbul.
5.      Kemudian golek-golekkan kuih tadi ke dalam tepung kacang hijau, susun didalam pinggan.
6.      Sedia untuk dihidangkan.
7.       

~~~~Selamat mencuba~~~~
.............(^_^)...............


################

Khuzaimah

No comments:

Post a Comment