Negeri Kelantan memang terkenal dengan pelbagai makanan yang menarik dan istimewa.
Pernah tak anda dengar nasi tumpang? Atau orang Kelantan panggil 'nasi tupe'.
Makanan ni hanya boleh ditemui di Kelantan. Nasi tumpang adalah gabungan nasi yang dimasak agak lembik bersama lauk pauk yang digulung dalam daun pisang berbentuk kon. Lauk nya terdiri daripada masak lemak ikan, udang, serunding, sambal daging, telur dan sebagainya bergantung pada citarasa pembuatnya. Disebabkan banyak sangat lauk yang menumpang dalam tu, so ia dipanggil nasi tumpang.
Kelongsong nasi tumpang dibuat daripada daun pisang. Kelongsong akan dibuat dahulu sebelum dimasukkan nasi dan berselang seli dengan lauk.. proses membungkusnya perlu dilakukan dengan cermat supaya kemas dan untuk mengelak daun pisang daripada koyak.memang sedap. Kalau ada peluang pegi ke Kelantan, cubalah nasi tumpang ni. Tak rugi..
By: Waddiah (",)
assalam sis pasal kuih tahi itik tu memang cara buat tu macam tu je ke.
ReplyDelete