Thursday, 13 December 2012

Ikan Oh Ikan….


Assalamualaikum dan salam sejahtera.....

Cik Ah nak tanya.......Apakah kaitan ikan dengan dunia masakan??????
Kenapa perlu ada hidangan atau menu ikan ya.....
Ermmmmm...Jom kita fikirkan bersama-sama....Kalau diikutkan.....

Tak ada ikan tak akan jadi siakap tiga rasa.....
Tak ada ikan tak akan jadi patin masak tempoyak.....
Tak ada ikan tak akan jadi keli berlada....
Tak ada ikan tak akan jadi tilapia bakar....

Betapa pentingnya ikan.....

Ikan oh ikan....
Nak berpantun sikitlah....(^_^)....

Singgah sebentar di kedai makan,
Order air buah longan,
Tiada lauk hidangan ikan,
Nasi masih separuh dipinggan.

Tahukah kawan-kawan ikan apakah yang sering digunakan untuk dijadikan hidangan atau lauk pauk di rumah atau di restauran.....
Antaranya adalah seperti berikut....
  1. Siakap
  2. Tilapia
  3. Ikan merah
  4. Kerapu
  5. Keli
  6. Patin
Dan lain-lain lagi.....

Ikan merupakan sumber protein penting kepada tubuh badan kerana ia membantu tumbesaran.  Selain itu ikan juga mampu mengawal dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit.  Misalnya asid ikan yang mempunyai omega-3. Pemakanan yang kerap dan teratur bagi sumber ikan yang mempunyai omega-3 mampu mengurangkan risiko penyakit jantung dan juga menguatkan sistem imunisasi pada badan.  Contoh ikan yang mempunyai omega-3 ialah seperti ikan keli...

Ikan Keli
Contoh hidangan : Ikan keli goreng berlada, Ikan Keli Masak Lemak Cili Padi


Antara ikan lain yang mempunyai khasiat-khasiat tertentu ialah seperti ikan haruan...
Khasiat-khasiatnya adalah seperti berikut :
  1. Mengandungi asid amino dan lemak yang boleh merawat luka dan menyembuhkan penyakit lain seperti gastrik.
  2. Mempunyai Vitamin A yang mampu menambahkan daya penglihatan, melembapkan kulit serta bertindak sebagai antioksidan untuk melambatkan proses penuaan.
  3. Asid olelik dan linolik tidak tepu pada ikan ini mampu mencantikkan kulit dengan adanya kandungan kolagen.
  4. Antiseptik pada ikan ini dapat mencegah pembikan bakteria dan menyembuhkan luka dalam masa yang singkat.

Ikan Haruan
Contoh hidangan : Masak lemak cili padi, singgang


Ikan Siakap
Mempunyai isi yang putih dan lembut.  Semakin besar saiznya, semakin banyak lemak yang terkandung pada badannya.
Contoh hidangan ialah : Siakap Stim , Ikan Siakap Percik Thai, Masak Tiga Rasa


Ikan Tilapia Merah
Contoh hidangan : Goreng Berlada, Asam Pedas

Ikan Patin
Isinya lembut dan juga mempunyai lemak yang banyak pada badannya.
Contoh hidangan : Patin Gulai Tempoyak, Patin Asam Pedas Tempoyak


Ikan Kerapu
Cohtoh hidangan : Masak Tiga Rasa, Masak Merah


Cubalah hidangan yang pelbagai dengan menggunakan ikan sebagai bahan utama.  Variasikan hidangan kerana ikan merupakan sumber protien kepada tubuh badan....

Nantikan resepi ikan air tawar untuk entri yang seterusnya.....

........(^_^)......



#######################

Khuzaimah

No comments:

Post a Comment