Thursday 13 December 2012

Ikan Oh Ikan….


Assalamualaikum dan salam sejahtera.....

Cik Ah nak tanya.......Apakah kaitan ikan dengan dunia masakan??????
Kenapa perlu ada hidangan atau menu ikan ya.....
Ermmmmm...Jom kita fikirkan bersama-sama....Kalau diikutkan.....

Tak ada ikan tak akan jadi siakap tiga rasa.....
Tak ada ikan tak akan jadi patin masak tempoyak.....
Tak ada ikan tak akan jadi keli berlada....
Tak ada ikan tak akan jadi tilapia bakar....

Betapa pentingnya ikan.....

Ikan oh ikan....
Nak berpantun sikitlah....(^_^)....

Singgah sebentar di kedai makan,
Order air buah longan,
Tiada lauk hidangan ikan,
Nasi masih separuh dipinggan.

Tahukah kawan-kawan ikan apakah yang sering digunakan untuk dijadikan hidangan atau lauk pauk di rumah atau di restauran.....
Antaranya adalah seperti berikut....
  1. Siakap
  2. Tilapia
  3. Ikan merah
  4. Kerapu
  5. Keli
  6. Patin
Dan lain-lain lagi.....

Ikan merupakan sumber protein penting kepada tubuh badan kerana ia membantu tumbesaran.  Selain itu ikan juga mampu mengawal dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit.  Misalnya asid ikan yang mempunyai omega-3. Pemakanan yang kerap dan teratur bagi sumber ikan yang mempunyai omega-3 mampu mengurangkan risiko penyakit jantung dan juga menguatkan sistem imunisasi pada badan.  Contoh ikan yang mempunyai omega-3 ialah seperti ikan keli...

Ikan Keli
Contoh hidangan : Ikan keli goreng berlada, Ikan Keli Masak Lemak Cili Padi


Antara ikan lain yang mempunyai khasiat-khasiat tertentu ialah seperti ikan haruan...
Khasiat-khasiatnya adalah seperti berikut :
  1. Mengandungi asid amino dan lemak yang boleh merawat luka dan menyembuhkan penyakit lain seperti gastrik.
  2. Mempunyai Vitamin A yang mampu menambahkan daya penglihatan, melembapkan kulit serta bertindak sebagai antioksidan untuk melambatkan proses penuaan.
  3. Asid olelik dan linolik tidak tepu pada ikan ini mampu mencantikkan kulit dengan adanya kandungan kolagen.
  4. Antiseptik pada ikan ini dapat mencegah pembikan bakteria dan menyembuhkan luka dalam masa yang singkat.

Ikan Haruan
Contoh hidangan : Masak lemak cili padi, singgang


Ikan Siakap
Mempunyai isi yang putih dan lembut.  Semakin besar saiznya, semakin banyak lemak yang terkandung pada badannya.
Contoh hidangan ialah : Siakap Stim , Ikan Siakap Percik Thai, Masak Tiga Rasa


Ikan Tilapia Merah
Contoh hidangan : Goreng Berlada, Asam Pedas

Ikan Patin
Isinya lembut dan juga mempunyai lemak yang banyak pada badannya.
Contoh hidangan : Patin Gulai Tempoyak, Patin Asam Pedas Tempoyak


Ikan Kerapu
Cohtoh hidangan : Masak Tiga Rasa, Masak Merah


Cubalah hidangan yang pelbagai dengan menggunakan ikan sebagai bahan utama.  Variasikan hidangan kerana ikan merupakan sumber protien kepada tubuh badan....

Nantikan resepi ikan air tawar untuk entri yang seterusnya.....

........(^_^)......



#######################

Khuzaimah

2 comments:

  1. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
    Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

    3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼


    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ....................................................................................................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................

    ▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

    En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


    Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570

    ReplyDelete