Thursday, 20 December 2012

Ikan Rebus Goreng :)


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kawan-kawan J

Hari ni Cik Wawa teringat-ingat kan kampung halaman tercinta.. yela.. memandangkan hari ni kelas terakhir, pintu rumah (kat kelantan ye J) mula melambai-lambai .. ohhh rindu! L

Bila teringat dan rindu kampung halaman, sudah tentu la teringat makanan yang dari kelantan kan?? J Makanan feveret yang Cik Wawa nak kongsikan hari ni adalah... jeng.. jeng.. jeng.. senang dan simple je.. IKAN REBUS GORENG.. alaaa.. makanan orang kampung je. (Cik Wawa orang kampung, tentulah makan cara orang kampung.. merendah diri gitu J)





Jangan tengok rupanya, tapi rasanya yang perlu dinilai.. Kawan-kawan yang bukan berasal dari kelantan pernah dengar? Pernah makan??.. Tak pernah kan.... rugi-rugi.. ish2 J Jom tengok apa bahan-bahan nya J


Bahan-bahan nya adalah :

        ·  ikan kembung / sardin / tongkol atau apa-apa ikan la
ikut suka berapa ekor (prefer sardin, kalau orang kampung saya panggil ikan selayang. J)
· 5 asam keping – bergantung kepada jumlah ikan, kalau banyak, sila tambah asam kepingnya ya.
·    garam secukup rasa, sikit je.
·   air secukupnya untuk merebus
·   minyak secukupnya untuk menggoreng


Bahan dimayang

*2 ulas bawang merah/ 1/2 biji bawang besar (dipotong bulat)
*2 tangkai cili/ 2 biji lada hijau (dipotong kasar)
* sedikit limau nipis

Cara-cara
1.     Ikan dibersihkan dan dipotong.
2.    Rebus ikan bersama asam keping dan garam. (masukkan ikan, asam keping, garam dan air secukupnya dan rebus dalam periuk. rebus sampai air hampir kering. padamkan api.)
3.    Bila ikan dah masak, ambil beberapa ekor ikan dan goreng ikan tadi.
4.   Bila dah nak garing (ikut suka nak garing ke tak, kalau saya suka garing), masukkan bawang merah/bawang besar yang telah dimayang tadi. Kalau guna lada hijau yang besar, bolehlah digoreng bersama. Kalau tak nak guna pon boleh. Saya guna.
5. Goreng hingga bahan tadi garing dan harum. bolehlah di angkat dan dihidangkan.
6.   Perahkan limau, dan taburkan pada ikan cili yang telah dimayang.
7.    Langkah terakhir adalah MAKAN! J

Sedap sangat-sangat bila dimakan dengan nasi putih. makan masa nasi dan ikan yang masih panas. Makan panas-panas gitu.. J Cara paling best makan ikan rebus goreng adalah ikan rebus yang dah digoreng tadi, digaul-gaulkan bersama nasi....hmmm memang best! Jorang kampung saya cakap, bukan saya ya.. mak mertua lalu confirm tak perasan.. macam tu la rasanya makan ikan rebus goreng dengan nasi panas-panas. Nak-nak pula ada ulam-ulaman dan budu.. perghhhhh.. memamg tak perasan la Brad Pitt lalu pon J



Thanks Pakcik Google, ada pun gambar nak tunjuk kat kawan-kawan saya J


Lebihan ikan yang tak digoreng boleh simpan dalam peti ais. tahan lama, selagi tak berkulat lah.. kalau ada ikan2 yg dah tak tau nak buat apa, buat je macam ni...pasti habis.. confirm! tak percaya akan kesedapan ikan rebus goreng makanan orang-orang kelantan ni?? balik kampung nanti, masing-masing cuba.. memang sedappppppppp J Thumbs Up!


                                            Waddiah J

No comments:

Post a Comment