Saturday 15 December 2012

Kerabu Mangga Muda dan Perut Lembu

Assalamualaikum dan Salam Perak Aman Jaya..

Hari ini saya ingin berkongsi satu masakan kepada anda. Apakah menunya? Bagi yang menggemari hidangan kerabu di sini saya ada satu resepi kerabu ala Thai iaitu Kerabu Mangga Muda dan Perut Lembu.  Hidangan ini merupakan hidangan pembuka selera atau dalam bahasa Inggerisnya ialah Appertizer. Dalam resepi ini, bahan utamanya sudah pastilah mangga muda dan perut lembut.

                      
Gandingan dua bahan utama dalam menu hidangan Kerabu Mangga dan Perut Lembu.



Inilah Kerabu Mangga Muda dan Perut Lembu yang telah dihasilkan oleh saya. Cara membuatnya memang mudah, senang dan cepat. Selalunya kalau anda makan makanan ala Thai sudah semestinya ada rasa pedas betul tak. Begitu juga dalam hidangan ini, bukan sahaja ada rasa pedas malah ada juga rasa masam, masin dan manis. Dan istimewanya dalam kerabu ini diletakkan isi perut lembu membuatkan rasa kerabu lebih lazat dan sedap. Selain itu , penggunaan santan juga ada dimasukkan di dalam kerabu supaya ada memberi sedikit rasa lemak-lemak.

Baiklah...mesti anda tidak sabar-sabar menunggu resepinyakan... kalau anda sudah bersedia pen dan kertas bolehlah salin resepi Kerabu Mangga Muda dan Perut Lembu Ala Thai..

Bahan-bahan
  • 300 gm         mangga muda - diparut halus
  • 200 gm         perut lembu - dihiris nipis
  • 35 gm           bawang merah- di mayang halus
  • 70 gm           tomato- dihiris halus
  • 40 gm           cili padi- dihiris halus
  • 20 gm           serai - dihiris halus
  • 3 gm             daun limau purut - dihiris halus
  • 5 gm             daun ketumbar - dihiris halus
  • 20 gm           cili merah - dihiris halus
  • 15 gm           sos sotong
  • 50 gm           udang kering - ditumbuk halus
  • 50 gm           santan 
  • 5 gm             garam
  • 10 gm           gula
  • 8 gm             jus limau
Cara-caranya
  1. Rebus perut lembu hingga lembut dan hiris nipis-nipis. 
  2. Satukan perut dengan mangga muda, bawang merah, tomato, cili padi, serai daun limau purut dan daun ketumbar ke dalam mangkuk.
  3. masukkan santan, sos sotong, udang kering, garam dan gula. Suaikan rasa.
  4. Gaulkan semua bahan hingga rata. 
SELAMAT MENCUBA....

disediakan oleh : Uzmira Nadia Zambri

No comments:

Post a Comment