1st resepi kita adalah jala emas.. dah
namanya emas.. mestilah warnanya keemasan gitu.. bak kata nenek saya warna gold
J.. Nama jala emas mungkin diambil dari warnanya
yang kuning keemasan dan bentuknya seperti jala. Secara tradisi, dalam
kebudayaan Melayu tradisi, warna kuning keemasan dikhaskan bagi golongan
raja-raja sahaja..
Pada masa
dahulu, ia biasanya dikhaskan bagi hidangan raja dan kaum bangsawan. Ini
disebabkan kos penghasilan yang mahal dan cara menghasilkannya yang rumit.
Sehingga kinipun, dalam kalangan orang biasa ia terhad pada peristiwa istimewa,
terutama sebagai hantaran pada acara perkahwinan, atau pertunangan.
Thanks to
encik Wikipedia tentang info ini.. Jom
check resepi Jala Emas J
Bahan-Bahan :
·
20 biji kuning telur itik
·
1 kg Gula Pasir
·
500ml air
·
1 helai daun pandan
Cara-Cara :
1. Pukul telur hingga
kembang, kemudian tapis bagi memastikannya bersih
2. Masak air gula dan daun
pandan hingga mendidih, kemudia buangkan daun pandan
3. Tuangkan kuning telur tadi
kedalam acuan roti jala dan liraikan kedalam air gula tadi
4. Biarkan sehingga masak
seketika barulah diangkat menggunakan chop stick kayu dan lipat memanjang..
5. Sedia dihidang
Senang je kan? Jom la cuba buat. Mana tahu
ada rasa macam golongan bangsawan ke lepas makan kuih jala emas ini J
*** sila lah simpan lebihan putih telur untuk dibuat
kuih tahi itik.
Waddiah J
No comments:
Post a Comment