Monday, 24 December 2012

Kuih Keria



Assalammualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Tau tak kuih yang macam donut tapi bukan donut? Kuih apa ye? Ye betul. Kuih keria.. sedapkan kuih keria ni.. nak tau taka pa resepi kuih keria ni? Kuih keria (atau kuih gelang) merupakan sejenis kuih tradisional Melayu. Berasaskan keledek dengan campuran tepung, gula dan garam. Ia dicanai dan dibentuk seperti cincin ataupun gelang tangan. Biasanya, kuih ini disaluti dengan gula mahupun cairan gula (gula cair). Jom la tengok dan buat sama-sama.

Bahan-bahan
  • 500gm ubi keledek putih
  • 1 cawan tepung gandum
  • Sedikit garam
  • 3 sudu besar gula dan sedikit air
Cara-cara
  1. Rebus ubi keledek hingga empuk.
  2. Toskan airnya dan bubuh sedikit garam.
  3. Lenyek sampai hancur sementara ubi masih panas.
  4. Rehatlah dulu sementara menunggu ubi betul2 sejuk.
  5. Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga sebati.
  6. Buatlah bentuk seperti gelang dan goreng.
  7. Setelah siap digoreng, masak gula dgn air dalam kuali lain.
  8. Didihkan gula hingga pekat.
  9. Masukkan kuih tadi dan kacau hingga rata. Bagi semua kuih kena gula.
  10. Kacau hingga gula nampak bertali baru boleh tutup api.
  11. Dah tutup api , kacau lagi hingga gula kering dan kuih dan tidak melekat.
  12. Jom kita makan.
by pakcik Google

Ada ke beza kuih keria dan donut? Mestilah ada kawan-kawan walaupun bentuk mereka hamper sama.. Di antara donut dengan kuih ini, bahan adunan kuih ini tidak mengandungi ibu roti atau yis. Bahan adunan untuk donut adalah bahan adunan untuk membuat roti dan mengandungi yis, manakala adunan untuk kuih keria ini bukan melalui proses seperti donut. Donut dikategorikan sebagai roti dan roti penaik (roti yang dinaikkan dengan yis). So dah tahu macam mana nak buat kuih keria kan? Apa lagi… cuba lah kuih tradisi melayu ini.. boleh menambat hati orang tua  tau  J

 SELAMAT MENCUBA


~UZMIRA NADIA~

No comments:

Post a Comment