Assalammualaikum dan Salam Perak Aman Jaya...
Hari ini saya ingin berkongsi satu resepi kegemaran saya
dengan pembaca blog kami iaitu Laksa Penang. Kenapa saya suka makan laksa
penang?kerana rasanya sungguh menambat kalbu saya.. Sedap betul! Betul-betul
hau liau J
Laksa merupakan sejenis makanan berkuah
seperti mi yang popular di Malaysia danSingapura. Ia dikatakan berasal dari orang Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu
(Peranakan). Bagaimanapun setiap daerah mempunyai kuah khas yang dimakan
bersama laksa memberikan nama yang tersendiri menurut di mana ia disediakan.Laksa Penang amat popular di Pulau Pinang di
mana ia berasal.Moh kita kaji resepi laksa penang ye kawan-kawan..
Bahan-bahan
- 2
peket laksa (yang segera pun boleh)
Bahan A
- -
1kg ikan kembung / ikan sardin segar
- -
cili giling 2 senduk (boleh adjust ikut kesesuaian)
- - 3
biji bunga kantan (di potong2)
- -
5-7 tangkai daun kesum
- - 4
keping asam gelugor
- - 5
biji cili api di ketuk2
- - 6
gelas air masak (ubah ikut kesesuaian)
- -
garam secukup rasa (+- 4 sudu besar)
- - 2
kiubperencah ikan bilis Maggie
BAHAN B
- 8 biji
telur rebus. – dipotong empat
- 1/2
biji salad – dihiris halus
- 1
batang timun (buang bahagian pahit)
- 2
biji cili besar - dihiris nipis
- 1
biji bawang besar (lg manis kalau yg warna kuning)-dimayang nipis
- 5
biji limau nipis / kasturi - dipotong kecil
- 1/4
biji nenas dipotong kecil
Cara-cara
- Rebus
laksa, bila dah masak toskan.
- UNTUK
KUAH LAKSA, rebus ikan kembung/sardin yang segar dan tambahkan garam.
Asingkan isi ikan dan tulang
- Isi
ikan ditumbuk-tumbuk, kalau pakai blender isinya akan jadi terlalu hancur.
Manakala tulang ikan di blend hingga hancur. Pastikan tulang ikan yg telah
diblend, di tapis supaya dapat asingkan tulang yg tidak dapat di blend
- Campurkan
semua bahan A di dalam periuk, isi ikan tumbuk dan tulang ikan blend. untuk
permulaan, jangan letak terlalu banyak air. Dikhuatiri akan menghasilkan
kuah yang cair. Apabila semua dah hampir sebati nanti.. baru lah tambahkan
air mengikut citarasa anda
- Masakkan
semua bahan di atas hingga sebati. Rasa, dan ubahlah apa yg kurang/lebih
mengikut citarasa anda.
- Semasa
menghidang laksa, letakkan Bahan B sebagai hiasan dan bahan sampingan
untuk laksa penang
Senang dan mudah bukan?sila lah
mencuba resepi yang amat mudah dan dijamin kesedapannya di rumah anda. Please try
this at home!
~UZMIRA NADIA~
No comments:
Post a Comment