Wednesday 5 December 2012

Sup Ketam & Pie Tee


Resepi kali ini merupakan hidangan sampingan dan juga pembuka selera bagi set menu cina.  Perhatikan entri dibawah... Selamat mencuba....

Crab Meat and Egg Drop Soup

 Bahan-bahan:
25 ml                Minyak masak
100 gm             Bawang besar
40 gm               Serbuk pati ayam (dibancuh bersama 1.5 liter air)
1 biji                 Telur
45 gm               Tepung  jagung
20 ml                Air
200 gm             Isi ketam
5 gm                 Garam
5 gm                 Lada sulah
3 gm                 Daun bawang (untuk hiasan)


Cara Penyediaan:                 
1.      Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar sehingga terbit bau dan agak kekuningan .
2.      Kemudian masukkan stok ayam dan biarkannya mendidih.
3.      Setelah itu, masukkan isi ketam dan renehkan selama lebih kurang 8-10 minit. Perasakan dengan garam dan lada sulah secukup rasa.
4.      Perlahankan api dan masukkan telur sedikit demi sedikit sambil bahan dikacau satu arah sahaja.
5.      Kemudian masukkan pula bancuhan tepung jagung untuk melikatkan bahan.


Pie Tee

 Bahan-bahan
Bahan kulit:
40 gm               Tepung gandum
65 gm               Tepung beras
200 ml              Air
1 biji                 Telur
20 gm               Garam
20 gm               Lada sulah
5 gm                 Kapur (dibancuh bersama 10 ml air)
5 gm                 Gula
5 gm                 Garam
250 ml              Minyak

Bahan inti:
5 ml                  Minyak masak
200 gm Isi udang (dicincang kasar)
20 gm               Bawang putih (dicincang kasar)
300 gm Sengkuang
200 gm Lobak merah
200 gm Timun

Cara penyediaan kulit:
1.      Ayakkan tepung dan garam, masukkan lada sulah, bahan perasa dan gula.
2.      Campurkan telur dan air, gaul sebati. Pukul semuanya hingga kembang dan berbuih.
3.      Peramkan adunan sehingga 20 minit.
4.      Panaskan minyak dalam kuali yang dalam.
5.      Rendam calung pie tee dalam minyak yang panas, biarkan lama sedikit supaya calung benar-benar panas.
6.      Celupkan calung pie tee dalam adunan separas ¾ dan masukkan ke dalam minyak panas seperti membuat kuih goyang atau kuih ros. Biarkan sebentar sehingga adunan agak lekang. Tolak keluar dengan lidi atau garfu.
7.      Gorengkan sehingga kekuningan. Buat sehingga habis.

Cara penyediaan inti:
1.      Panaskan minyak, tumiskan bawang putih hingga naik bau dan masukkan udang. Gorengkan udang sehingga masak. Tutup api.
2.      Masukkan lobak merah, sengkuang dan timun. Gaul rata dan ketepikan.

Selamat mencuba dirumah...
.....(^_^)....


#############
Khuzaimah

No comments:

Post a Comment