Sharifah
Aini
Bunga Tanjung
Bunga tanjung putih berseri
Kembang jelita harum baunya
Gagah sungguh pohonmu berdiri
Tegap rimbun gagah perkasa
Harum jelita si bunga suci
Idaman dara gadis rupawan
Sangat sombongnya bungamu menari
Melenggang-lenggok dihujung dahan
Walaupun engkau si bunga tanjung
Hiasan sanggul gadis rupawan
Tiadalah kamu sangat beruntung
Bagai melati
Bagai melati dilembah sana
Lihatlah senyuman kembang melati
Disunting kelana hati...
Di lembah sunyi
Lihatlah pula bunga teratai
Dijunjung musafir lambai melambai
Sungguh nasibmu si bunga tanjung
Bagai cahaya ditutup mendung
Tiadalah tangan menyunting kamu
Menunggu gugur di angin lalu
Malang dudukmu di dahan tinggi
Kini bertabur di atas bumi
Bunga Tanjung
Bunga tanjung putih berseri
Kembang jelita harum baunya
Gagah sungguh pohonmu berdiri
Tegap rimbun gagah perkasa
Harum jelita si bunga suci
Idaman dara gadis rupawan
Sangat sombongnya bungamu menari
Melenggang-lenggok dihujung dahan
Walaupun engkau si bunga tanjung
Hiasan sanggul gadis rupawan
Tiadalah kamu sangat beruntung
Bagai melati
Bagai melati dilembah sana
Lihatlah senyuman kembang melati
Disunting kelana hati...
Di lembah sunyi
Lihatlah pula bunga teratai
Dijunjung musafir lambai melambai
Sungguh nasibmu si bunga tanjung
Bagai cahaya ditutup mendung
Tiadalah tangan menyunting kamu
Menunggu gugur di angin lalu
Malang dudukmu di dahan tinggi
Kini bertabur di atas bumi
Wahhh layan lagu bunga tanjung
yerr?? Ep.. eppp.. bukan lagu aje tau ada.. kuih pon ada.. J Kuih bunga tanjung atau bunga tanjung
merupakan sejenis kuih tradisional Melayu. Kuih ini popular di negeri Kelantan dan
merupakan hidangan istimewa.
Kuih buah tanjung agak cerewet
membuatnya, dengan itu biasanya ia tidak buat dan dijual dengan meluas seperti
kuih-kuih lain. Ia lebih kepada kuih istimewa bagi majlis istimewa seperti bagi
merai majlis perkahwinan. Baki putih telur yang digunakan
biasanya digunakan bagi membuat kuih tahi
itik. Jom layan resepinya J
Bahan-Bahan :
·
10 biji kuning telur itik
·
1kg gula pasir
·
500ml air
·
100gm tepung beras
·
2 helai daun pandan
·
5 kuntum bunga cengkih
·
1 sudu teh pewarna oren- jika suka
Cara-Cara
·
Satukan tepung pulut dan tepung beras kemudian sangai
tanpa minyak hingga ringan. Angkat dan ketepikan
·
Masak gula bersama air sehingga mendidih, masukkan
daun pandan dan bunga cengkih dan biarkan separuh pekat. Keluarkan daun pandan.
·
Pukul kuning telur hingga kembang. Masukkan ke dalam
tepung yang disangai sedikit demi sedikit dan uli menjadi doh yang lembut.
·
Cubit adunan menggunakan 3 hujung jari dan bentukkan
seperti buah tanjung.
·
Masukkan kedalam air gula, masak sehingga meresap,
barulah diangkat.
·
Boleh disajikan J
Jom
dengar lagu bunga tanjung sambil makan kuih bunga tanjung J
Waddiah J
Assalamualaikum....
ReplyDeleteBoleh pakai telur ayam?????
cara buat mngatakan satukan tepung pulut dan tepung beras,tpi kt ramuan tkder plak bgtau tepung pulut bnyak mana nk guna
ReplyDelete