Assalamualaikum
dan salam sejahtera….
Jika entri
sebelum ini Waddiah ada menceritakan tentang buah sukun, kali ini Cik Ah akan
membicarakan tentang BETIK…
Sebelum tu, Cik
Ah nak Tanya, kawan-kawan dah cuba
belum resepi sukun gorengnya??? SEDAP kan ?????
Jom kita bercerita dengan lebih lanjut lagi
tentang BETIK……..
Betik merupakan buah-buahan yang
banyak di tanam di seluruh Malaysia . Betik
yang kaya dengan vitamin A dan vitamin C yang baik untuk tubuh badan manusia. Betik juga amat bernilai dalam sistem
perubatan. Antara khasiat-khasiat betik
ialah seperti melancarkan sistem perkumuhan dan pencernaan
badan iaitu dapat melawaskan perut yang mempunyai masalah sembelit. Selain itu,
ia juga dapat merawat masalah penyakit asma dan juga jantung.
Manakala daunnya pula banyak kegunaannya.
Antaranya ialah boleh digunakan untuk melembutkan tekstur daging. Di negara luar iaitu Mexico, penggunaan daun
betik banyak digunakan untuk melembutkan
daging selain daripada penggunaan tepung jagung. Walau bagaimanapun, penggunaan daun betik
yang banyak boleh merbahayakan kesihatan tubuh badan. Di mana ia boleh menghasilkan toksik jika
terlalu banyak digunakan.
Betik amat enak dimakan begitu sahaja untuk dijadikan pencuci mulut. Ditambahkan pula apabila diletakkan ke dalam
peti sejuk. Selain di makan segar, betik
juga boleh dimasak. Sebagai contohnya,
betik muda banyak digunakan dalam masakan daging ataupun masak lemak. Betik juga boleh dimasak untuk dijadikan jem,
puding, aiskrim, halwa serta dijeruk. Jika
di Terengganu, betik muda yang telah matang dibuat hidangan pembuka selera
iaitu ROJAK BETIK. Betik diparut atau
sagat dan dimakan bersama-sama kuah rojak yang dibuat khas.
Dan kalau kawan-kawan nak tahu, rojak betik
merupakan salah satu makanan kegemaran Cik Ah. Kalau bulan puasa, mesti REQUESTlah dekat
mak....Boleh je kalau nak masak sendiri.... Tapi biasalah, anak
makkkkkkk....Lagipun, kalau mak masak lagi best dari anaknya....(^_^)....
Inilah resepinya.....
Rojak Betik
Rojak betik |
Bahan:
1 biji betik muda yang dah matang – parut/sagat
½ kg ikan kembung/sardin – rebus ambil isinya
1.5 liter air
4 tbsp cili giling
4 tbsp cuka makan
2 tbsp air asam
jawa
10 gm belacan –
bancuh menjadi pes
50 gm gula
melaka
4 tbsp gula
Garam secukup
rasa
Cara penyediaan
:
- Bersihkan betik yang telah disagatkan dan rendamkan ke dalam ai kapur untuk memastikan kesegaran betik.
- Panaskan air ke dalam periuk dan masukkan kesemua bahan-bahan kecuali cuka dan isi ikan rebus. Masak sehingga iar mendidih dan sedikit pekat.
- Perasakan dengan cuka, gula dan garam. Tambahkan cuka lagi jika tidak cukup masam.
- Tutupkankan api dan angkat.
- Masukkan isi ikan rebus dan kacau rata.
* Masukkan ikan selepas api ditutup untuk mengelakkan
rasa hanyir pada kuah rojak.
* Enak dimakan bersama-sama dengan keropok dan juga parutan buah-buahan lain seperti jambu dan
mangga muda.
~~~~~Selamat mencuba kawan-kawan~~~~~
........(^_^).........
##################
Khuzaimah
No comments:
Post a Comment