Saturday, 22 December 2012

Resepi Buffet Perkahwinan


Sedih tetap sedih….Tapi makan itu penting jugakan????....(^_^)….
Kalau khamis lepas kami telah selesai dengan tugasan terakhir kami iaitu menyediakan set menu buffet… Unit kami dan 9 telah ditugaskan untuk menyediakan menu-menu untuk buffet perkahwinan….

Entri kali ini akan memaparkan resepi-resepi yang telah disediakan pada hari kejadian….
Selamat membaca...

Nasi Minyak

Bahan-bahan
500 gm                         Beras                          
50 gm                           Minyak sapi     
50 gm                           Bawang putih-dicincang           
80 gm                           Bawang besar-dihiris               
30 gm                           Bunga cengkih             
10 gm                           Kulit kayu manis                      
12 gm                           Buah pelaga                             
50 gm                           Kismis                         
500 gm                         Susu cair
Garam dan air secukupnya       

Cara penyediaan :
  1. Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi.
  2. Tumiskan bahan rempah kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih sehingga naik bau.
  3. Kemudian, masukkan bawang putih dan bawang besar. Goreng sehingga kekuningan.
  4. Masukkan susu dan air. Sebatikandan biarkan ia mendidih.
  5. Masukkan beras, perasakan dan kacau perlahan. Masak sehingga kering.
  6. Taburkan kismis ke atas nasi yang telah kering. Tutupkan periuk.
  7. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

Ayam Masak Merah

Bahan-bahan
1200 gm                       Ayam-dibuang kulit & dilumur dengan garam dan kunyit           
240 gm                         Sos tomato                  
150 gm                         Air                              
60 ml                            Minyak masak             
20 gm                           Bawang putih                           
40 gm                           Cili kering                                
140 gm                         Bawang merah 
60 gm                           Serai – dititik                           
30 gm                           Kacang pis                              
120 gm                         Bawang besar- potong bulat    
20 gm                           Kulit kayu manis                      
10 gm                           Bunga lawang                          
3 gm                             Buah pelaga     
30 gm                           Daun bawang – dihiris  
40 gm                           Cili merah
40 gm                           Halia

Cara penyediaan :
1.      Panggang atau goreng ayam hingga separuh masak.
2.       Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis, bahan kisar dan serai. Tumis hingga berwarna keemasan.
3.      Tuang air dan sos tomato, kacau rata.
4.      Masukkan ayam dan kacang pis, kacau rata sehingga masak.
5.      Masukkan bawang besar, kacau. Sesuaikan rasanya dan angkat.
6.      Letakkan masakan di dalam pinggan hidang.
7.      Hiaskan dengan cili merah dan daun bawang.


Acar Rampai

Bahan-bahan
160 gm                         Timun                                      
140 gm                         Lobak                                     
40 gm                           Cili merah                                
40 gm                           Cili hijau                                  
100 gm                         Bawang besar                          
40 gm                           Bawang putih                           
50 gm                           Halia                                       
10 gm                           Biji sawi                                  
10 gm                           Bijan – goreng sedikit  
10 gm                           Serbuk kunyit                          
60 ml                            Cuka                           
20 gm                           Garam
10 gm                           Gula

Cara penyediaan :
1.      Timun dibuang bahagian tengahnya dan dipotong memanjang.
2.      Lobak, cili merah dan cili hijau – potong memanjang.
3.      Panaskan 3 sudu besar minyak masak. Masukkan biji sawi, biarkan satu minit sambil dikacau.
4.      Tumis bawang besar, bawang putih dan halia. Masukkan cili, serbuk kunyit dan cuka, kacau.
5.      Kemudian masukkan timun dan lobak. Kacau dan perasakan dengan garam dan gula dan masukkan bijan. Gaulkan sebati.
6.      Angkat dan hidang.


Rojak Buah

Bahan-bahan
260 gm             Timun                                      
700 gm             Sengkuang                  
400 gm             Nanas                     
200 gm             Mangga muda              
30 gm               Cili kering                                
20 gm               Belacan bakar                         
80 gm               Limau nipis – diambil jusnya     
100 gm             Kacang tanah gorengditumbuk kasar
30 gm               Air asam jawa                         
200 gm             Gula melaka – di cincang         
30 gm               Petis                                        
20 gm               Bijan – digoreng tanpa minyak
15 gm               Garam
2 helai               Daun pisang

Cara penyediaan :
  1. Cili kering dan belacan digoreng dengan sedikit minyak kemudian dikisar.
  2. Gaulkan cili kisar, gula melaka dalam mangkuk adunan.
  3. Masukkan jus limau, air asam jawa, garam dan petis.
  4. Gaul rata dan masukkan kacang tanah serta bijan.
  5. Alas pinggan hidang dengan daun pisang.
  6. Campurkan semua sayur-sayuran dan buah-buahan, gaul rata (sekiranya terus dihidangkan)  atau susun sayur-sayuran dengan menarik dan letakkan mangkuk berisi kuah di sisinya sekiranya dihidangkan secara berasingan.
  7. Hidangkan.

Potongan Buah-buahan

Bahan-bahan
1 biji         Tembikai merah
1 biji         Tembikai susu
10 biji       Limau sunquick

Cara penyediaan
  1. Buah-buahan dibersihkan dan ditoskan.
  2. Buangkan kulit buah tembikai merah dantembikat susu. Potong buah dengan saiz yang sama.
  3. Potongkan buah limau sunquick dengan potongan wedges.
  4. Susunkan buah-buahan yang telah dipotong ke dalambekas yang telah dikhaskan.
  5. Sedia untuk dihidangkan.

Bagi sesiapa yang akan melangsungkan perkahwinan, set menu buffet ini sesuai untuk majlis anda...

Selamat mencuba kawan-kawan.....
........(^_^)......


####################
Khuzaimah


No comments:

Post a Comment