Wednesday 5 December 2012

Beef Green Pepper


Assalamualaikum dan salam perak aman jaya........
Dah hampir seminggu amali set menu cina berlalu.... Tapi resepi-resepi yang unit 8 sediakan masih belum di post... Maaf kawan-kawan....Maklumlah sekarang musim tesis.....(^_^)....Entri kali ini kami tidak menghampakan kawan-kawan.... Resepi yang ditunggu  tersedia dibawah... Jom kita lihat sama-sama.....


Bahan-bahan:
300 gm             Daging batang pinang (dihiris nipis)
120 gm             Lada benggala
5 gm                 Bawang putih (dicincang halus)
5 gm                 Halia  (halia)
30 gm               Sos tiram
10 gm               Kicap cair
125 ml              Air
5 gm                 Gula
5 gm                 Garam
5 gm                 Lada sulah
25 ml                Minyak

Cara Penyediaan:
  1. Perapkan daging bersama-sama dengan gula, garam dan lada sulah selama lebih kurang sejam.
  2. Panaskan minyak dan gorengkan daging sebentar dengan api yang besar. Angkat dan asingkan.
  3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dicincang halus sehingga kekuningan, kemudian masukkan sos tiram dan kicap cair. Kacau rata.
  4. Selepas itu, masukkan daging dan lada benggala. Kacau rata. Perasakan secukupnya dan masukkan bancuhan tepung  jagung untuk memekatkannya. 

Selamat mencuba kawan-kawan... Resepi seterusnya tunggu entri yang akan datang....
.......(^_^)......

No comments:

Post a Comment