Assalamualaikum dan salam perak aman jaya........
Dah
hampir seminggu amali set menu cina berlalu.... Tapi resepi-resepi yang unit 8
sediakan masih belum di post... Maaf kawan-kawan....Maklumlah sekarang musim
tesis.....(^_^)....Entri kali ini kami tidak menghampakan kawan-kawan.... Resepi
yang ditunggu tersedia dibawah... Jom kita lihat sama-sama.....
Bahan-bahan:
300
gm
Daging batang pinang (dihiris nipis)
120 gm
Lada benggala
5
gm
Bawang putih (dicincang halus)
5
gm
Halia (halia)
30
gm
Sos tiram
10
gm
Kicap cair
125
ml
Air
5
gm
Gula
5
gm
Garam
5
gm
Lada sulah
25 ml Minyak
25 ml Minyak
Cara
Penyediaan:
- Perapkan daging bersama-sama dengan gula, garam dan lada sulah selama lebih kurang sejam.
- Panaskan minyak dan gorengkan daging sebentar dengan api yang besar. Angkat dan asingkan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dicincang halus sehingga kekuningan, kemudian masukkan sos tiram dan kicap cair. Kacau rata.
- Selepas itu, masukkan daging dan lada benggala. Kacau rata. Perasakan secukupnya dan masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkannya.
Selamat mencuba
kawan-kawan... Resepi seterusnya tunggu entri yang akan datang....
.......(^_^)......
No comments:
Post a Comment