Assalamualaikum…salam
sejahtera….
Semester 8 sudah hampir ke penghujung…. Rasa cepat
benar masa berlalu… Lepas ini bolehlah bersantai-santai di kampong halaman
tercinta sementara mendapat kerja….(^_^)…. Dalam kepala ni dah bermacam-macam
makanan yang terbayang..... Sotong celup tepung, nasi dagang, bubur lambuk,
rojak betik, laksa dan macam-macam lagilah.....
Cik Ah nak tanya sikit boleh tak
kawan-kawan......??
Kalau kamu semua pergi Terengganu, apa yang
pertama sekali bermain di minda????
Keropok lekor kannnnnn......??
Pelancong dalam negeri mahupun luar negeri yang
datang ke Terengganu rata-rata pasti akan mencuba untuk menikmati keropok
lekor..... Tak sah kiranya kalau tak merasainya... Bukan datang ke TERENGGANU
lah namanya kalau tak mencuba......Betul tak.....?
Keropok lekor ialah sejenis makanan protein yang
diperbuat daripada isi ikan dan juga tepung sagu serta garam dan gula. Isi ikan yang telah dicampurkan dengan
bahan-bahan lain akan dibentukkan panjang-panjang dan akan direbus dalam air
yang mendidih ataupun digoreng dengan menggunakan minyak yang penuh...
Antara tempat-tempat yang sering dikunjungi
pelancong untuk mendapatkan keropok lekor ialah di Kampung Losong iaitu di
Kuala Terengganu.....Di sana terdapat satu perkampungan yang dikenali sebagai
Perkampungan Keropok Losong...Dan oleh sebab itulah keropok lekor Terengganu
sering dikenali sebagai "Keropok Losong".....Di sana pelancong boleh
memilih gerai-gerai yang disukai untuk mendapatkan keropok lekor.....
Selain di Kampung Losong, keropok lekor juga
terkenal dan mudah didapati di Kampung Batu Rakit... Di sana juga terdapat
deretan kedai-kedai yang menjual keropok lekor sehingga pelancong tidak tahu
mahu memilih yang mana satu...
Untuk kali ini, Cik Ah akan berkongsi satu lagi
resepi yang berkaitan dengan negeri kelahiran Cik Ah iaitu KEROPOK LEKOR...
Keropok lekor rebus |
Keropok lekor goreng |
Bahan-bahan :
12 ekor ikan kembong/selayang
½ cawan tepung
sagu
Garam secukup rasa
Cara-cara membuatnya
- Bersihkan
ikan buang kulit dan ambil isinya sahaja.
- Masukkan
isi ikan tadi dan blend/tumbuk sehingga lumat atau hancur.
- Kemudian,
masukkan isi ikan yang telah hancur itu ke dalam besen dan campurkan garam,
gula serta tepung sagu.
- Uli
sehingga semua bahan tersebut sebati.
- Selepas
itu, ambil sedikit adunan tadi gentelkannya secara memanjang.
- Kemudian,
masukkan kedalam periuk yang airnya sedang mendidih. Rebus sehingga
masak.Jika keropok timbul, itu menandakan ia telah masak.
- Selain
daripada merebus, keropok juga boleh digoreng terung dengan menggunakan
minyak banyak.
- Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Hidangkan bersama-sama dengan sos keropok yang telah dibuat khas untuknya.
Step membuat keropok |
~~~~Selamat mencuba~~~~~
........(^_^).......
#################
Khuzaimah
No comments:
Post a Comment