Assalamualaikum dan salam sejahtera kawan-kawan…
Salam ahad yang ceria.....
Semalam Cik Ah telah mendapat satu berita yang menyedihkan.... Keluarga Cik
Ah telah kehilangan seorang yang disayangi....Atuk iaitu bapa kepada ayah Cik
Ah... Sedih sebab tidak pulang ke kampung halaman walaupun hati ingin berada di
sana. Namun, doa tetap mengiringinya
dari jauh.....Moga atuk ditempatkan di tempat orang-orang yang beriman..... Bila terjadi peristiwa begini, ia turut
mengingatkan Cik Ah kepada atuk sebelah ibu yang telah lama meninggalkan kami 8
tahun yang lalu... Banyak kenangan yang terindah kami bersama dia...Al-fatihah
untuk kedua-dua atuk.....
Bercerita tentang arwah atuk sebelah ibu, Cik Ah dengannya mempunyai
persamaan dari segi makanan kegemaran..KUIH BEKO..Kalau negeri lain tak tahulah
pula namanya apa... Kalau suatu masa dahulu, setiap kali bulan
puasa kami akan sama-sama bakar kuih sama-sama..... Nak tahu kenapa????Kuih
yang kami suka makan tu, hanya kami bertiga je yang suka sangat-sangat dengan
kuih tu...Cik AH, atuk & abang sepupu......Jadi terpaksa la membakarnya
sendiri....Tapi yang membancuh dan membuatnya mestilah nenek...(^_^)....Kami tukang
bakar je...Bukan ape, nak bakar kuih tu leceh...melekatlah, lambat masaklah....macam-macamlah
dugaannya... Tapi sekarang, Cik Ah dengan abang sepupu dah tak
dapat nak makan tu semua..... Ibu dengan
mak long tak kasi kami meminta-minta dengan nenek... Ibu selalu pesan, nak
makan kuih tu, beli je, jangan buat-buat lagi... Cik Ah tahu, semua orang tak
nak kenang kenangan lama.... Sebab
itulah Cik Ah sekarang dah tak makan sangat kuih tu...Pernah sekali makan
sambil nangis-nangis sebab terkenangkan arwah atuk... sedih sangat-sangat.....
Walau bagaimanapun, kat sini Cik Ah masih lagi ingin berkongsi resepi Kuih
Beko dengan kawan-kawan...Tapi resepi ini Cik Ah cari dengan Encik Google je..
Just tukar sikit-sikit yang mana Cik Ah ingat bahan-bahan dan
langkah-langkahnya...Nak tanya nenek dengan ibu terkenangkan kenangan lama....
Bahan-bahan
- 2 cawan
kelapa parut (kelapa muda/kulit hijau)
- 2 cawan tepung pulut
- 2-3 keping
nisan/gula kabung/gula melaka
- 1 cawan air
- secubit garam
- 2 biji telur
Cara-cara
- Panaskan
air didalam periuk dan masukkan nisan dan garam. Masak sehingga mendidih.
- Setelah
nisan/gula kabung/gula melaka larut, angkat dan sejukkan.
- Kemudian,
masukkan tepung pulut dan telur. Gaul sehingga sebati.
- Setelah
sebati, masukkan kelapa parut dan gaul sehingga sebati.
- Sudukan ke
dalam acuan pembakar.
- Bakarkan
dengan menggunakan cara tradisional ataupun moden.
- Jika
menggunakan ketuhar, bakar pada suhu 150°C selama 15 minit.
- Jika
menggunakan dapur arang, letakkan bara arang ke atas penutupnya dan tutup
acuan pembakar. Bakar selama 15-20
minit.
- Angkat dan
sedia untuk dihidangkan.
~~~~Selamat mencuba~~~~
........(^_^)........
##############
Khuzaimah
No comments:
Post a Comment