Kuih ni.memang terkenal kat
Negeri Cik Siti Wan Kembang.. dulu masa saya jaga bapa saudara yang sakit, dia
amat gemar makan kuih ni. Jom belajar buat gerodok telur ni.. sedap sangat..
Bahan-Bahan :
·
4 biji telur itik
·
9 biji telur ayam
·
2 helai daun pandan / daun sireh
·
200ml santan (santan KARA pon boleh, 1 kotak kecil)
·
1 cawan/250gm gula merah / gula Melaka
·
1/3 cawan/70gm gula pasir
·
1/2 cawan air
·
1 sudu makan air kapur
·
1/4 sudu teh garam
·
6 kuntum bunga cengkih
Cara-cara :
·
Masak gula Melaka, gula pasir, daun pandan dan bunga
cengkih dengan air sehingga gula larut dan simpan semalaman
·
Satukan telur, air kapur dan garaam, pukul dengan
whisk sehingga berbuih.
·
Masukkan santan dan sirap air gula Melaka.
·
Pukul atau blander sehingga sebati
·
Tapis daan tuang ke dalam Loyang
·
Panaskaan kukusan dan kukus selama 30 minit atau
sehingga masak
Sila la kawan-kawan cuba. Rasa sekali, pasti mahu lagi.. kanak-kanak
pon suka kuih ni sebab manis dia macam best lah! Kena cuba baru tau.. confirm
termimpi-mimpi akan kesedapannya J
Waddiah J
No comments:
Post a Comment