Sunday, 23 December 2012

Ketupat Sotong Terengganu


Assalamualaikum dan selamat petang kawan-kawan.....
Buat aktiviti apa petang hujung minggu ni...Mesti tengah mencari-mencarikan....
Apa kata kalau kawan-kawan mencuba untuk menyediakan juadah dari negeri Cik Ah iaitu Terengganu... Jika kawan-kawan masih ingat, sebelum ini Cik Wawa kita telah memberikan resepi untuk menyediakan ketupat sotong...Kali ini Cik Ah akan turut sama berkongsi resepi untuk membuat ketupat sotong.....Tapi bukan macam Cik Wawa punya......Lain sedikit darinya.... Rasa dan warna juga berbeza.....Resepi ini adalah resepi dari Bonda Maziah sendiri... Cik Ah pun dah banyak kali cuba membuatnya sendiri...Dan macam biasalah mesti tak boleh lawan bonda punya....Sifulah katakan.....

Silalah mencubakan kawan-kawan.....

Ketupat Sotong

Bahan-bahan
  • 5-6 ekor sotong sederhana
  • 1 cawan beras pulut
  • 1 ½ cawan santan pekat
  • ½ cawan santan cair
  • 2 ulas bawang besar (dimayang)
  • seinci halia (dimayang)
  • sesudu kecik halba
  • garam dan gula secukup rasa
  • lidi/penyungkil gigi

Cara-cara
  1. Bersihkan beras pulut dan rendam dengan santan cair selama 2-3 jam.
  2. Bersihkan sotong, buang kulitnya supaya kuah tidank menjadi merah.
  3. Kemudian, isikan beras pulut dalam badan sotong, jangan terlalu penuh kemudian tutupkan dengan kepala sotong dan cucuk menggunakan lidi.
  4. Masukkan ke dalam periuk dan masukkan sedikit air. Biarkan air mendidih dan sotong separuh masak.
  5. Masukkan bawang, halia, halba dan dan santan pekat. Perasakan dengan garam dan gula.  Biarkan ia mendidih sehingga masak dan kuah menjadi pekat.
  6. Sedia untuk dihidangkan.


.........(^_^)........


###############
Khuzaimah

No comments:

Post a Comment