Thursday 13 December 2012

Pakoras dan Cucumber Raita

Pakoras dan Cucumber Raita adalah hidangan pembuka selera bagi set menu India kami.. Ia adalah sejenis snek yang popular dalam kalangan masyarakat India. Bahan utama yang digunakan adalah tepung kacang kuda.
Pakoras dan Cucumber Raita
Haa pasti ramai yang belum pernah lihat dan rasa kuih ni kan.sama la macam saya. hehe.  tak susah pun untuk sediakan kuih ni walaupun ini adalah pertama kali saya sediakannya. Apa yang menarik adalah kuih ini adalah daripada terung dan kentang. kalau kentang celup tepung mungkin dah biasa tapi terung???

Sebenarnya saya bukanlah penggemar terung, tapi bila buat kuih ni sedap la pulak..maknanya boleh diterima la rasanya. Bila tengok terung apa yang terbayang dalam fikiran adalah masakan sayur yang akan dihidangkan dengan nasi. Rupanya masak macam ni pun boleh ye..huhu.

Kalau masyarakat Melayu terkenal dengan pisang goreng, buah sukun goreng, cempedak goreng dan macam-macam lagi la, masyarakat India pula terkenal dengan pakoras yang dimakan bersama cucumber raita. 

Jom kita tengok resepinya. Nanti senang-senang sila la cuba...

Bahan Pakoras :
  • 200 gm             Terung                              
  • 200 gm             Kentang                            
  • 140 gm             Tepung kacang kuda        
  •  3 gm                 Serbuk cili                            
  • 3 gm                 Soda bikarbonat                   
  • 300 ml              Minyak                               
  • 5 gm                  Garam                                   

Bahan cucumber raita :
  • 260 ml              Tairu                                  
  • 25 gm                Cili hijau                             
  • 250 gm              Timun                               
  • 10 gm                Bawang putih                     
  • 50 gm                Bawang besar                    
  • 5 gm                  Jintan putih - disangai  
Cara penyediaan pakoras :
1.        Bersihkan terung dan kentang. Kemudian, hiriskannipis-nipis secara bulat.
2.      Bancuhkan tepung kacang kuda, serbuk cili, garam, soda bikarbonat dengan air sehingga menjadi bater sadur.
3.      Panaskan kuali dan masukkan minyak.  Biarkan sehingga betul-betul panas.
4.      Celupkan terung dan kentang ke dalam bater sadur dan goreng satu persatu sehingga garing.
5.      Angkat dan toskan dengan kitchen towel.

Cara menyediakan cucumber raita :
  1. Bersihkan bawang besar, bawang putih, timun dan cili hijau. Kemudian, cincang halus.
  2. Pukulkan tairu dengan menggunakan whisk sehingga kembang dan licin.
  3. Masukkan ke semua bahan-bahan yang telah dicincang ke dalam tairu. Kacau sebati dan sesuai kan rasa.
  4. Masukkan jintan putih dan kacau rata.
  5. Sejukkan cucumber raita ke dalam peti sejuk.
  6. Hidangkan bersama pakoras.

Semoga resepi ni dapat membantu anda.. tak menyesal cuba, makan sekali pasti nak lagi..
Selamat mencuba...


By: Waddiah (",)

No comments:

Post a Comment