Wednesday, 5 December 2012

Kubis Gulung Berinti


Entri kali ini masih lagi tentang masakan masyarakat cina.  Menu ini merupakan hidangan pengiring bagi set menu cina kali ini…

Jom kita lihat bahan-bahan dan cara untuk menyediakan resepi ini….
Selamat mencuba….


Bahan-bahan:
300 gm             Kubis panjang – dicelur dan ditoskan

Bahan Inti:
100 gm             Isi ayam (dicincang)
100 gm             Udang (dibuang kulit dan dicincang)
10 gm               Cendawan cina (direndam dan dihiris)
30 gm               Bawang besar (dicincang)
30 gm               Lobak merah (dipotong  julienne)
5 gm                 Daun bawang (dihiris)
5 gm                 Daun saderi (dihiris)
10 gm               Tepung  jagung
5 gm                 Garam
5 gm                 Lada sulah

Bahan  Sos:
10 gm               Stok ayam (dibancuh bersama 250 ml air)
30 gm               Bawang besar (dicincang)
160 gm             Tomato (dicincang halus)
10 gm               Tepung ubi
12 gm               Cili kisar
15 gm               Marjerin
5 gm                 Garam
5 gm                 Lada sulah

Hiasan:
5 gm                 Daun bawang

Cara penyediaan:
  1. Campurkan senua bahan inti. Gaul rata dan perasakan. 
  2.  Letakkan secukupnya inti di atas daun kubis dan gulungkannya dengan kemas. Ulang pada setiap    helaian kubis. Kukus gulungan kubis.
  3. Sementara itu, sediakan sos. Panaskan marjerin. 
  4. Tumiskan bawang besar dan lada kisar. Kemudian masukkan stok ayam dan tomato.
  5. Apabila mendidih, masukkan tepung ubi kayu yang dilarutkan dengan sedikit air. Sesuaikan rasanya.
  6.                     Apabila sos pekat, masukkan kubis gulung. Biarkan masak sebentar. Angkat dan hidangkan.

Cuba sekali pasti mahu lagi...
.....(^_^)....

No comments:

Post a Comment