Entri kali ini masih lagi tentang
masakan masyarakat cina. Menu ini
merupakan hidangan pengiring bagi set menu cina kali ini…
Jom kita lihat bahan-bahan dan cara
untuk menyediakan resepi ini….
Selamat mencuba….
Bahan-bahan:
300
gm
Kubis panjang – dicelur dan ditoskan
Bahan Inti:
100
gm Isi
ayam (dicincang)
100
gm
Udang (dibuang kulit dan dicincang)
10
gm
Cendawan cina (direndam dan dihiris)
30
gm
Bawang besar (dicincang)
30 gm
Lobak merah (dipotong julienne)
5 gm
Daun bawang (dihiris)
5
gm
Daun saderi (dihiris)
10
gm
Tepung jagung
5
gm
Garam
5 gm
Lada sulah
Bahan Sos:
10
gm
Stok ayam (dibancuh bersama 250 ml air)
30
gm
Bawang besar (dicincang)
160
gm
Tomato (dicincang halus)
10
gm
Tepung ubi
12
gm
Cili kisar
15
gm
Marjerin
5
gm
Garam
5
gm
Lada sulah
Hiasan:
5
gm
Daun bawang
Cara
penyediaan:
- Campurkan senua bahan inti. Gaul rata dan perasakan.
- Letakkan secukupnya inti di atas daun kubis dan gulungkannya dengan kemas. Ulang pada setiap helaian kubis. Kukus gulungan kubis.
- Sementara itu, sediakan sos. Panaskan marjerin.
- Tumiskan bawang besar dan lada kisar. Kemudian masukkan stok ayam dan tomato.
- Apabila mendidih, masukkan tepung ubi kayu yang dilarutkan dengan sedikit air. Sesuaikan rasanya.
-
Apabila sos pekat, masukkan kubis gulung. Biarkan masak sebentar. Angkat dan hidangkan.
Cuba sekali pasti mahu lagi...
.....(^_^)....
No comments:
Post a Comment