Friday, 16 November 2012

Vadai

Assalamualaikum kawan-kawan.....
Entri sebelum ini kami telah memaparkan resepi karipap pusing...
Sudahkah kawan-kawan mencubanya?????
Pasti kawan-kawan tertunggu-tunggu resepi vadai dari Unit 8 kan????
Baiklah..pada entri kali ini, kami akan kongsikan resepi dan cara untuk menyediakan vadai..

Jom kita tengok entri dibawah...

Resepi Vadai   


Bahan-bahan
 
300 gm                Kacang dhal (rendam 4jam)           
120 gm                Bawang besar (didadu)                
5 gm                    Jintan manis                                     
3 gm                    Cili kering (digunting)                                     
3 gm                    Daun kari (hiris halus)                                         
5 gm                    Garam                                              
Cara Menyediakan :
    
  1. Kacang dhal yang telah direndam selama 4 jam, ditoskan dan kisarkan tanpa air sehingga hancur. Kemudian, tuangkan ke dalam bekas.
  2. Masukkan jintan manis, cili kering, bawang besar dan daun kari.  Gaulkan sehingga rata.
  3. Masukkan garam secukupnya dan biarkan seketika.
  4. Dengan menggunakan plastic glove, sapukan sedikit minyak dan ambilkan satu sudu besar adunan vadai.  Bulat-bulatkan dan kemudian leperkan sehingga menjadi sama besar.
  5. Kemudian, susunkan vadai yang telah dibentukan di atas loyang yang telah dialaskan dengan plastik dan minyak.  Bentukkan vadai sehingga selesai.
  6. Panaskan kuali dan gunakan minyak yang banyak untuk menggoreng vadai.  Masukkan daun kari untuk menambahkan aroma pada vadai.
  7. Gorengkan sehingga berwarna kuning keemasan.
  8. Kemudian, angkat dan toskan. 
  9. Sedia untuk dihidangkan.

               ~~~~Selamat mencuba kawan-kawan~~~~
.....(^_^)......


######################
Khuzaimah

No comments:

Post a Comment