Friday, 9 November 2012

Labu oh labu


Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam 1Malaysia……
Dah dua minggu kami semua memasak dan menyediakan kuih muih tempatan... Ada yang manis, ada yang pedas....Bila dah buat kuih ni, teringat kuih-kuih yang selalu kita makan kat kampung...Dengan musim hujan sekarang ni lagi lah perasaan nak makan tu membuak-buak.  Kalau sebelum ini, carrotsusu ada kongsi tentang masakan jenis lauk pauk.. Tetapi entri kali ini, kami nak kongsi tentang makanan berasaskan labu... Bukan pengat labu ye kawan-kawan..........

Jom kita intro dulu apa yang carrotsusu nak kongsi kali ini....


Agak-agaklah kan......carrotsusu nak masak apa ye dengan labu ni.....
Hah????pengat???masak lemak???
Bukan kawan-kawan.........

Kali ni carrotsusu nak kongsi tentang Sira Labu....
Pernah makan tak???
Kalau yang sudah pernah makan, mesti tahu macam mana rasanya kan??Best tak??
Mestilah best.......
Resepi kali ini, Carrotsusu masih lagi ambil dari Bonda Maziah...Untung la anak Bonda Maziah kan???? Selalu dapat makan yang sedap-sedap....

Jom kita lihat bahan-bahan dan cara menyediakannya.....


1 kg labu ( dipotong wedges besar)
5 kerek nisan/gula melaka
3 tbsp gula pasir
Kapur makan
2 helai daun pandan

Cara menyediakan :
  1. Labu yang telah dipotong dilumurkan dengan kapur makan. Biarkan seketika.
  2. Kemudian, basuhkan bersih dan susun di dalam periuk.
  3. Masukkan gula melaka, gula pasir dan daun pandan. (Tidak perlu masukkan air kerana air dari lembapan labu sudah memadai).
  4. Masakkan sehingga labu betul-betul empuk dengan api yang perlahan.  Pastikan periuk ditutup.
  5. Setelah siap, bolehlah dihidangkan.

Nisan VS Gula Melaka
Agak-agak lah kan, Bonda Maziah masak Sira labu ni pakai yang mana satu ye???


  VS  

Biasanya Bonda Maziah akan guna nisan (gambar atas) sebab dekat Terengganu tak ada gula melaka (gambar bawah)...Rasa manis antara dua ini juga berlainan..kalau tak percaya cubalah masak dekat rumah dengan dua benda ni..



~~~~Selamat mencuba kawan-kawan~~~~
.....(^_^).....



Disediakan oleh : Khuzaimah


No comments:

Post a Comment