Monday, 26 November 2012

Resepi Tauhu Sumbat & Kuah Kacang

Salam 1 Malaysia...

Enti sebelum ini kami sudah paparkan kepada anda resepi daging salai masak lemak cili padi dan kerabu kacang botol & taugeh. Kali ini kami ingin memaparkan pula resepi yang terakhir semasa minggu yang ke-5 iaitu Tauhu Sumbat & Kuah Kacang. Kalau kita dengar macam senang sahaja, tapi kalau tidak betul caranya nanti tidak sedaplah jadinya..:)
Oklah di bawah kami selitkan resepinya...

Tauhu Sumbat & Kuah Kacang

Bahan-bahan untuk tauhu sumbat

  • 2 keping Tauhu
  • 30 gm Timun
  • 30 gm Lobak merak
  • 30 gm Sengkuang
Bahan-bahan untuk kuah kacang
  • 200 gm Kacang tanah
  • 15 gm Cili kering
  • 3 gm Belacan
  • 5 gm Bawang putih
  • 125 ml Santan
  • 30 ml Air asam jawa
  • 125 ml Air
  • 5 gm Garam
  • 10 gm Gula
  • 30 ml Minyak masak
Cara-cara
1.      Gorengkan kacang tanah tanpa menggunakan minyak. Kemudian sejukkan seketika.
2.      Kupaskan kulitnya dan kisarkan dengan menggunakan pengisar.
3.      Kupaskan bahan-bahan yang hendak ditumbuk (bawang merah, bawang putih, cili dan belacan).
4.      Basuhkan timun, lobak merah dan taugeh.
5.      Kemudian, hiriskan timun dan lobak merah dalam bentuk jejari. Ketepikan semua bahan.
6.      Panaskan periuk dan masukkan sedikit minyak untuk menumis.
7.      Setelah betul-betul panas, masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk dan tumis sehingga garing.
8.      Masukkan kacang tanah yang telah dikisar dan sedikit air asam jawa. Kacau sehingga sebati.
9.     Kemudian masukkan santan ke dalam periuk. Pastikan menggunakan api yang perlahan sehingga kuah kacang pekat dan perasakan dengan garam dan gula.
10.  Masak sehingga kuah kacang menjadi pecah minyak.
11.  Sedia untuk dihidangkan.

1 comment:

  1. hrmm nampak sedap.. blh try nih.. ^_^

    Feel free to ..
    ★ LIKE my page ☛☛ https://www.facebook.com/MomPreciousCloset
    ★ visit this blog ☛☛ http://mompreciouscloset.blogspot.com/

    thanks 4 ur suppOrt!! (✿◠‿◠)

    ReplyDelete