Friday, 9 November 2012

Buah Rambai dan Kegunaannya


Assalamualaikum  & salam sejahtera kawan-kawan..
Hari ini kita orang nak kongsi serba sedikit tentang buah rambai... Kamu semua pernah dengar @ kenal tak dengan buah rambai?????
Kalau tak kenal alamak rugilah kamu semua... Banyak kegunaan  buah rambai ni untuk kita. Terutamanya dalam bidang perubatan dan juga masakan....
Sebelum kita bercerita dengan lebih lanjut lagi tentang buah rambai, kami nak tunjukkan la dulu macam mana rupanya buah rambai ni..... Manalah tahu ada yang tak kenal buah ni...


Haaa...inilah rupanya buah rambai..

Kalau kawan-kawan nak tahu, buah rambai ni khasiatnya... Sebagai contohnya kulitnya boleh digunakan untuk mengubati sakit mata atau mata merah.. Nak tahu caranya???
Kamu boleh ambil kulit buahnya, tumbuk lumat dan ambil cecair kemudian titiskan pada mata. Insyaallah............., akan ada perubahannya...
Selain itu, Kulit pokoknya pula banyak digunakan untuk mengubati orang-orang yang baru bersalin.. Kebiasaannya kulit pokok tersebut direbus dan diminum airnya.  Tapi pada zaman sekarang ni, Carrotsusu tak pasti sama ada cara ni masih lagi diamalkan ataupun tidak....
Lagi satu, kalau kamu semua nak tahu, sekarang ini banyak produk-produk kesihatan dan kecantikan banyak menggunakan buah rambai sebagai bahan utama dalam ramuan produk...

Dari segi bidang masakan pula, buah rambai banyk digunakan untuk membuat masak lemak..Iaitu menggunakan kulit buahnya..  Walau bagaimanapun, buahnya sedap juga dimakan secara mentah-mentah.... Selain itu, buahnya juga boleh digunakan untuk membuat sup masam....

Dan kalau kawan-kawan nak tahu, buah rambai mempunyai pelbagai jenis dan nama.  Antaranya ialah......
~Rambai Telur
~Rambai Lumut @ Rambai Hijau
~Rambai Jantung
~Rambai Langkawi
~Rambai Sarawak

Dan hari ini, carrotsusu nak kongsi satu lagi resepi daripada Bonda Maziah iaitu  Sayur Lemak Kulit Rambai.....


1kg buah rambai (kupas & ambil kulitnya)
5 ekor ikan selayang a.k.a sardin ( direbus)
1 biji kepala (ambil santannya)
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
½ biji bawang besar ( potong wedges)
1 biji cili hijau (dihiris besar)
              1 biji cili merah (dihiris besar)
3 urat kacang panjang ( potong 2 inci)
1 papan petai ( kopek buang kulitnya)
Garam secukupnya

Cara penyediaan :
  1. Celurkan kulit rambai dan toskan.  Ramas perlahan-lahan untuk hilangkan air pada kulit.
  2. Ikan yang di rebus ditumbuk bersama-sama dengan bawang merah dan bawang putih.
  3. Masukkan kulit rambai, kacang panjang, petai dan ikan yang telah ditumbuk bersama bawang ke dalam periuk.  Masukkan santan dan masak sehingga mendidih.
  4. Masukkan bwang besar, cili hijau, cili merah dan garam. Didihkan sehingga masak.
  5. Sedia untuk dihidang.

~~~~Selamat mencuba kawan-kawan~~~~
....(^_^).....


Buah: khasiat makanan & ubatan
                                    By : Hean Chooi Ong


Disediakan oleh : Khuzaimah

No comments:

Post a Comment