Friday 9 November 2012

Buah Rambai dan Kegunaannya


Assalamualaikum  & salam sejahtera kawan-kawan..
Hari ini kita orang nak kongsi serba sedikit tentang buah rambai... Kamu semua pernah dengar @ kenal tak dengan buah rambai?????
Kalau tak kenal alamak rugilah kamu semua... Banyak kegunaan  buah rambai ni untuk kita. Terutamanya dalam bidang perubatan dan juga masakan....
Sebelum kita bercerita dengan lebih lanjut lagi tentang buah rambai, kami nak tunjukkan la dulu macam mana rupanya buah rambai ni..... Manalah tahu ada yang tak kenal buah ni...


Haaa...inilah rupanya buah rambai..

Kalau kawan-kawan nak tahu, buah rambai ni khasiatnya... Sebagai contohnya kulitnya boleh digunakan untuk mengubati sakit mata atau mata merah.. Nak tahu caranya???
Kamu boleh ambil kulit buahnya, tumbuk lumat dan ambil cecair kemudian titiskan pada mata. Insyaallah............., akan ada perubahannya...
Selain itu, Kulit pokoknya pula banyak digunakan untuk mengubati orang-orang yang baru bersalin.. Kebiasaannya kulit pokok tersebut direbus dan diminum airnya.  Tapi pada zaman sekarang ni, Carrotsusu tak pasti sama ada cara ni masih lagi diamalkan ataupun tidak....
Lagi satu, kalau kamu semua nak tahu, sekarang ini banyak produk-produk kesihatan dan kecantikan banyak menggunakan buah rambai sebagai bahan utama dalam ramuan produk...

Dari segi bidang masakan pula, buah rambai banyk digunakan untuk membuat masak lemak..Iaitu menggunakan kulit buahnya..  Walau bagaimanapun, buahnya sedap juga dimakan secara mentah-mentah.... Selain itu, buahnya juga boleh digunakan untuk membuat sup masam....

Dan kalau kawan-kawan nak tahu, buah rambai mempunyai pelbagai jenis dan nama.  Antaranya ialah......
~Rambai Telur
~Rambai Lumut @ Rambai Hijau
~Rambai Jantung
~Rambai Langkawi
~Rambai Sarawak

Dan hari ini, carrotsusu nak kongsi satu lagi resepi daripada Bonda Maziah iaitu  Sayur Lemak Kulit Rambai.....


1kg buah rambai (kupas & ambil kulitnya)
5 ekor ikan selayang a.k.a sardin ( direbus)
1 biji kepala (ambil santannya)
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
½ biji bawang besar ( potong wedges)
1 biji cili hijau (dihiris besar)
              1 biji cili merah (dihiris besar)
3 urat kacang panjang ( potong 2 inci)
1 papan petai ( kopek buang kulitnya)
Garam secukupnya

Cara penyediaan :
  1. Celurkan kulit rambai dan toskan.  Ramas perlahan-lahan untuk hilangkan air pada kulit.
  2. Ikan yang di rebus ditumbuk bersama-sama dengan bawang merah dan bawang putih.
  3. Masukkan kulit rambai, kacang panjang, petai dan ikan yang telah ditumbuk bersama bawang ke dalam periuk.  Masukkan santan dan masak sehingga mendidih.
  4. Masukkan bwang besar, cili hijau, cili merah dan garam. Didihkan sehingga masak.
  5. Sedia untuk dihidang.

~~~~Selamat mencuba kawan-kawan~~~~
....(^_^).....


Buah: khasiat makanan & ubatan
                                    By : Hean Chooi Ong


Disediakan oleh : Khuzaimah

2 comments:

  1. buah masih muda rasanya masam..tapi bila cukup masak atau tua rasanya manis

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢
    💐 Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

    3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼

    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    Skg sudah sembuh dari kanser.
    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ………………………………………………………………………....
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ..........................................................................
    ▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
    Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
    ..........................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................
    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    ReplyDelete