Sunday, 11 November 2012

Bila jari jemari menari….


Assalamualaikum kawan-kawan…
Hari ni kan , Cik Ah bosan duduk kat rumah… Tak tahu nak buat apa… Cik Wawa pergi kerja, Cik Uz pula tak sihat……. Housemate yang lain tak ada…Ada yang balik kampung, ada yang hang out keluar jalan-jalan… Maklum le hujung minggu katakan….Tinggallah Cik Ah dengan roommate je….Cik Rubi kita….  Cik Ah pandang dia, dia pandang Cik Ah...

Nak dijadikan cerita, teringat janji dengan Kak Ma a.k.a Puan Nurul Aqma Yassim & Faridah Bachok yang nak lunch sama-sama.....Dua tiga hari lepas ada ajak dia orang datang lunch dekat rumah....

Apa lagi, kelam kabut Cik Ah masuk dapur... Nak sediakan bahan-bahan....


Tapi nak masak apa ye untuk kawan-kawan ye....
Ayam masak merah????dalca???ikan singgang?????
Macam mana nak masak semua tu....Bahan-bahan mentah tak ada...

tiba-tiba Cik Ah teringatkan daging salai yang emak bekalkan dari kampung...Biasalah, hari tu kan Hari Raya Korban...Jadi banyaklah stok dagingnya sampai tak muat peti ais dekat rumah di kampung... Sebab itulah daging banyak di salai...

Hah??? Tak kenal daging salai????
Kesian…kesian….(^_^)….rugi tau kalau tak makan…aroma dia menusuk sehingga dikalbu…..


Inilah daging salainya....
Mesti pernah jumpa & tengok kan???

Dah lari tajuk kita ni kan????.....(^_^).....

Dah ada daging salai kan???nak masak apa ye dengan daging salai ni.......
Ermmmmm..haaaaa..apa kata kita masak daging salai masak lemak cili api..Tapi ni versi Cik Ah la...(^_^)....

Daging Salai Masak Lemak Versi Cik Ah



½ kg daging salai
350ml santan pekat
1 ½ inci lengkuas
½ inci halia
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
½  asam keping
10 biji cili padi
Garam secukupnya

Cara menyediakan :
  1. Potongkan daging salai kecil-kecil. Rendamkan seketika untuk kurangkan rasa masin pada daging.
  2. Kisarkan bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan cili padi.
  3. Masukkan daging ke dalam periuk dan masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan asam keping bersama.
  4. Masukkan 50ml santan bersama-sam dengan air dan masak sehinggan hampir-hampir daging empuk.
  5. Kemudian, masukkan masukkan santan pekat dan garam. Masak sehingga daging empuk.
  6. Sedia untuk dihidangkan.
 Hari ini bukan daging salai masak lemak je untuk lunch kita orang....
Ada lagi menu-menu orang bujangnya...
Nak tahu apa hidangannya????
Taraaaaaaaa~~~~~

Sayur Campur Goreng
+
Telur Dadar Bujang.....(^_^)....

Inilah menu-menu untuk lunch kami..

Apa-apa pun...
~~~~Selamat mencuba kawan-kawan~~~~
......(^_^).....


############################
Khuzaimah

No comments:

Post a Comment