Monday, 26 November 2012

Resepi Kerabu Kacang Botol & Taugeh

Hai bertemu kembali...

Kalau sebelum ini kumpulan kami telah berkongsi hidangan masakan melayu yang pertama, seterusnya kami ingin berkongsi lagi resepi yang kedua iaitu Kerabu Kacang Botol & Taugeh. Bagi peminat kerabu anda mesti mencuba resepi ini. Kalau tidak rugi nanti :)
Jom kita cuba resepi ini pula.

Kerabu Kacang Botol & Taugeh


 Bahan-bahan
  • 10 gm Kacang botol
  • 45 gm Kelapa parut
  • 50 gm Taugeh
  • 10 gm Bawang besar
  • 5 gm Limau purut
  • 5 gm Garam
  • 3 gm Cili merah
  • 5 gm Bawang merah
  • 60 gm Udang kering
  • 5 gm Kunyit hidup       
Cara-cara
1.      Bersihkan kacang botol, taugeh, bawang besar, bawang merah dan  cili merah.
2.      Hiriskan kacang botol dan bawang besar nipis-nipis.
3.      Kemudian, celurkan taugeh sehingga layu.
4.      Setelah itu, kelapa digoreng tanpa minyak sehingga garing.
5.      Kisarkan bawang merah, kunyit, cili merah dan udang kering.
6.    Panaskan kuali dan masukkan bahan-bahan yang telah dikisar.  Kacau sehingga bahan terseut menjadi agak kering.  Kemudian api ditutup.
7.      Masukkan sayur-sayuran yang telah dihiris dan dicelur, gula dan jus asam limau. Kacaukan sehingga rata. Sedia untuk dihidangkan.                      

*SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment