Kalau sebelum ini kumpulan kami telah berkongsi hidangan masakan melayu yang pertama, seterusnya kami ingin berkongsi lagi resepi yang kedua iaitu Kerabu Kacang Botol & Taugeh. Bagi peminat kerabu anda mesti mencuba resepi ini. Kalau tidak rugi nanti :)
Jom kita cuba resepi ini pula.
Kerabu Kacang Botol & Taugeh
Bahan-bahan
- 10 gm Kacang botol
- 45 gm Kelapa parut
- 50 gm Taugeh
- 10 gm Bawang besar
- 5 gm Limau purut
- 5 gm Garam
- 3 gm Cili merah
- 5 gm Bawang merah
- 60 gm Udang kering
- 5 gm Kunyit hidup
1.
Bersihkan kacang botol, taugeh, bawang besar, bawang
merah dan cili merah.
2.
Hiriskan kacang botol dan bawang besar nipis-nipis.
3.
Kemudian, celurkan taugeh sehingga layu.
4.
Setelah itu, kelapa digoreng tanpa minyak sehingga
garing.
5.
Kisarkan bawang merah, kunyit, cili merah dan udang
kering.
6. Panaskan kuali dan masukkan bahan-bahan
yang telah dikisar. Kacau sehingga bahan
terseut menjadi agak kering. Kemudian
api ditutup.
7.
Masukkan
sayur-sayuran yang telah dihiris dan dicelur, gula dan jus asam limau. Kacaukan
sehingga rata. Sedia untuk dihidangkan.
*SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment