Thursday, 8 November 2012

Pau Goreng Bonda Maziah


Assalamualaikum dan salam sejahtera kawan-kawan....

Hari ini tiba-tiba teringatkan masakan emak dekat kampung.... Rindunya.. Rasa macam dah lama tak balik kampung..Hehehe..Padahal baru je minggu lepas hang out & shopping sama-sama dengan emak... Tadi masa kelas amali masakan tengok unit 7 buat pau goreng.. Teringat dekat pau goreng emak.. Dulu ingat lagi time cuti semester mesti pagi-pagi dah bersengkang mata sama-sama dengan emak bangun buat kuih untuk hantar dekat kedai..Kalau nak makan je mesti suruh emak buat.. Tapi sekarang dah tak boleh.. Sebab emak duduk jauh nun jauh di Terengganu...Rindunya~~~~~~

Apa-apa pun, nasib baik Cik Ah sempat berguru dengan emak..Sekarang nak makan buat je sendiri...
Entri kat bawah ni carrotsusu nak kongsi resepi yang sempat Cik Ah berguru daripada Bonda Maziah..

Inti :

½ kg ikan selayang ( direbus & ambil isinya)
½ biji kepala parut ( ambil santannya)
½ tbsp halba
½ cm halia
2 ulas bawang merah
Sedikit garam & gula

Cara penyediaan :

1. Masukan semua bahan-bahan kedalam kuali dan masak sehingga kering.
2. Jangan masak terlalu kering. Kekalkan lembapan inti..
3. Angkat dan sejukkan.
(nak guna ape2 ikan pun boleh..)


Bahan-bahan Roti :

Bahan A

½ kg tepung gandum

2 tbsp marjerin

½ tbsp ovelet

( kalo nk guna lemak sayur, 1 sudu lemak sayur)


Bahan B

1 paket yis mauripan
½ gelas air
2 tbsp gula
Sedikit garam

Cara penyediaan :

1. Masukkan semua bahan A ke dalam bekas dan gaul sehingga menjadi serbuk roti ( sebati)
2. Campurkan semua bahan B ke dalam gelas air, kacau sebati dan kemudian tunggu sehingga bahan tersebut berbuih.
3. Kemudian, masukkan bahan B ke dalam bahan A dan gaul sehingga sebati dan menjadi adunan.
4. Kemudian, bulat kan menjadi doh-doh kecil. Biarkan seketika sehingga naik.
5. Apabila doh sudah naik, leperkan doh tersebut dan letakkan inti. Rapatkan dan kemaskan hujung doh.
6. Doh yang sudah dibentukkan dibiarkan seketika supaya  doh naik sekali lagi.
7. Gorengkan dengan minyak yang penuh dan betul-betul panas.
8. Sedia untuk dihidang.


inilah rupanya pau goreng bonda maziah buat...
tengok sekali macam karipap kan???
dah makan baru tahu yang ini rupanya pau goreng..

~~~Selamat mencuba kawan-kawan~~~
....(^_^)....


Disediakan oleh : Khuzaimah

No comments:

Post a Comment