Friday 5 October 2012

Samosa Daging


Bahan A
10keping          Kulit popia-dipotong segi empat
700ml               Minyak untuk menggoreng


Bahan B
250gm              Daging Kisar
250gm              Kentang-didadu kecil
100gm              Bawang besar-didadu kecil
10gm                Bawang putih-dicincang
20gm                Serbuk kari daging-dijadikan pes
5gm                  Daun kari
25gm                Cili giling
10gm                Gula
5gm                  Garam
10ml                 Minyak-menumis
10gm                Daun bawang-diracik

Bahan C
10gm                Sos cili
5gm                  Sos tomato
5gm                  Cili Giling
15gm                Gula
5gm                  Garam
10ml                 Cuka
5gm                  Bawang putih-dicincang
5gm                  Cili merah
5gm                  Cili Hijau
250ml               Air

Cara Penyediaan Samosa
  1. Kuali dipanaskan sehingga minyak betul-betul panas.  Kemudian, masukkan bawang besar, bawang putih, cili boh dan tumiskan sehingga garing.
  2. Masukkan serbuk kari yang telah dibancuhkan dengan sedikit air dan tumiskan serbuk kari sehingga garing.
  3. Masukkan sedikit air dan masukkan kentang yang telah dipotong dadu. Kemudian, masukkan garam dan gula secukup rasa.
  4. Biarkan ia masak sehingga kuah inti kering dan daging serta kentang empuk.
  5. Setelah masak, masukkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama-sama dengan daun bawang yang telah diracik.
  6. Biarkan sejuk seketika sebelum dimasukkan ke dalam kulit popia.
  7. Inti yang telah disejukkan, masukkan ke dalam kulit popia dan dilipat kemas.
  8. Kuali dipanaskan dan tuangkan minyak penuh.  Biarkan panas dengan api yang sederhana.
  9. Samosa yang telah dilipatkan tadi, dimasukkan ke dalam minyak yang panas dan goreng sehingga kuning keemasan.
  10. Kemudian, angkat dan toskan.
  11. Sedia untuk dihidang.

Cara Penyediaan Sos
  1. Didihkan air didalam periuk dan biarkan sehingga mendidih.
  2. Kemudian, masukkan cili giling, bawang putih, sos cili, sos tomato, cili hijau dan cili merah.  Kacau sehingga rata.
  3. Masukkan cuka, gula dan garam.  Masak sehingga betul-betul pekat.
  4. Siap untuk dihidang
*bagi yang tidak mahu menggunakan cuka, anda boleh menggantikannya dengan air asam jawa.


~~~selamat mencuba kawan-kawan~~~
...(^-^)...


No comments:

Post a Comment