Assalamualaikum & salam sejahtera kawan-kawan….
Sebelum ini kami ada upload resepi dari Terengganu iaitu
Acar Putik Pisang Muda. Kalau kamu semua
nak tahu, resepi itu datang dari air tangan ibunda kepada Cik Ah iaitu Puan Maziah..
Kita bukan nak bercerita pasal resepi itu sekarang ini..
Tapi…… Kita nak kongsi sedikit info berkenaan dengan pisang yang digunakan
dalam resepi berkenaan… Kalau di belah Kelantan dan Terengganu, pisang tersebut
dikenali sebagai pisang galla… Tapi di negeri-negeri lain ia lebih dikenali
sebagai pisang nipah @ pisang abu.
Pisang ini mempunyai pelbagai jenis. Ada yang mempunyai banyak biji dan ada yang
tidak…Dan saiznya ada yang bersaiz kecik dan ada yang sedikit besar. Kalau disebelah Timur, pisang yang banyak
digunakan untuk membuat hidangan sampingan ialah pisang yang jenis saiznya
besar dan banyak biji. Di negeri-negeri lain tidak pasti sama ada digunakan
dalam masakan ataupun tidak. Tapi…..Yang pasti, ia banyak digunakan apabila
telah masak. Iaitu dibuat hidangan pisang goreng. Pisang nipah di negeri-negeri lain biasanya
banyak dijual yang bersaiz kecil sahaja,manakala bagi pisang galla ni, ia
bersaiz besar sedikit daripada pisang nipah..
Selain daripada putik mudanya, di sebelah timur juga ada
menggunakan jantungnya dalam masakan harian.
Sebagai contoh, kerabu jantung pisang dan juga masak lemak cili
api. Untuk resepi kerabu jantung pisang
dan masak lemak cilia pi akan diuploadkan di lain masa.
Lagi sedikit info ya kawan-kawan……. (^-^)
Pisang nipah merupakan pisang yang ditanam menggunakan anak
pisang. Nama sainstifik bagi pisang
nipah ialah Musa acuminata balbisiana
culvitars (BBBc).
Tidak seperti di negeri Terengganu dan Kelantan,
negeri-negeri lain banyak menggunakan pisang nipah untuk dijadikan hiding
pisang goreng. Ada
juga dikalangan penduduk Malaysia
menggunakan pisang ini untuk membuah kuih muih sperti pengat pisang dan juga
kerepek pisang.
Kaedah tanaman yang digunakan untuk pokok pisang ini ialah
dengan menggunakan kaedah monokrap komersial.. Walau bagaimanapun, ia juga
boleh ditanam di kawasan sekeliling rumah asalkan kawasan tersebut mempunyai
system saliran yang baik dan bahan organic yang tinggi.. Kalau kawan-kawan nak tahu, pokok pisang ni
boleh mencecah ketinggian sehingga 7-8 meter dan ia juga mempunyai pokok yang
besar.
Sama seperti di negeri di timur, jantung pisang ini banyak
digunakan di dalam masakan kerana rasanya yang berlemak dan saiznya yang besar
serta tidak kelat apabila dimakan.
(info :Wikipedia)
inilah rupanya pisang galla @ pisang nipahnya..
*nanti jangan lupa tau mencuba resepi ibunda.......(^-^)
No comments:
Post a Comment