Thursday 4 October 2012

Acar Putik Pisang Muda



Bahan-bahan
15biji                putik pisang galla muda @ pisang nipah/abu
2tbsp                cili giling
120gm              bawang besar-dihiris wedges
100gm              bawang merah- ditumbuk
10gm                bawang putih-ditumbuk
½ cm                halia-ditumbuk
30gm                cili merah-dibelah dua
150ml               santan kelapa
2tbsp                cuka
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara penyediaan :
  1. Pisang dibuang kulit yang hujung bersegi. Kemudian  kelarkan/hiriskan pisang tersebut halus-halus dan jangan putus.
  2. Rendamkan ke dalam air garam seketika untuk mengelakkan daripada menjadi hitam dan rasa yang kelat.
  3. Kemudian, rebus pisang selama 15-20 minit dan kemudian sejukkan.
  4. Setelah sejuk, perahkan pisang tadi sehingga keluar airnya. Ketepikan
  5. Panaskan kuali sehingga minyak betul-betul panas.  Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk dan tumis sehingga naik baunya.
  6. Masukkan cili giling dan tumis sehingga cili betul-betul garing.
  7. Masukkan cuka, gula dan garam secukup rasa dan biarkan seketika.
  8. Kemudian, masukkan pisang dan biarkan mendidih selama 5-10 minit.
  9. Masukkan santan, bawang besar yang telah dihiris dan cili merah.  Biarkan sehingga kuah menjadi pekat sedikit.
  10. Siap untuk dihidang.
* Sesuai untuk dimakan bersama-sama dengan  nasi putih.

1 comment: