Friday 19 October 2012

Prinsip dan Kaedah Memasak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera sahabat...

Pada kelas teori sebelum ini, kami telah mempelajari topik Prinsip dan Kaedah Memasak. Saya yakin ramai di antara kita yang gemar memasak di rumah terutamanya untuk orang yang tersayang kan? Tapi tahukah anda apa tujuan kita memasak selain untuk makan bagi mengisi perut yang kosong? 


Biasanya, bahan yang kita gunakan dalam masakan adalah terdiri daripada bahan mentah dan terdapat banyak bakteria yang kita tidak boleh nampak dengan mata kasar. Jadi, memusnahkan bakteria adalah salah satu tujuan makanan perlu dimasak. Jom kita tengok tujuan lain memasak makanan.
  • Supaya makanan tersebut mudah dimakan dan dihadamkan ( apabila makanan dimasak, selulosa, gentian tisu dan bijian kanji menjadi lembut)
  •  Boleh menambahkan selera makan kerana bau yang merangsangkan dan rasa yang sedap.
  •  Untuk tujuan pengawetan
  •  Untuk mencipta pelbagai variasi makanan
Terdapat dua prinsip memasak yang sering kita gunakan iaitu:
                 Menggunakan haba kering
                 Menggunakan haba kering

Ok, jom kita tengok satu persatu apa itu haba lembap dan haba kering.


       i.  Menggunakan haba kering
-          Memasak makanan dalam udara panas, pancaran haba atau di dalam minyak yang panas.
-          Contoh kaedah memasak yang menggunakan haba kering:
·         Menggril
·         Memanggang
·         Membakar
Ø  Membakar kering
Ø  Membakar menggunakan sedikit kelembapan
Ø  Membakar dengan sedikit pengubahsuaian haba
·         Menggoreng
Ø  Menggoreng tohor
Ø  Menggoreng dengan minyak banyak
·         Saute
·         Ketuhar gelombang mikro


Kaedah menggril
Kaedah menggoreng dengan minyak banyak

ii.      Menggunakan haba lembap
-          Memasak di dalam cecair panas atau dengan mengewap makanan
-          Contoh kaedah memasak yang menggunakan haba lembap adalah:
·         Mengukus (steaming)
·         Merebus (boiling)
·         Mereneh
·         Merendidih ( simmering)
·         Mencelur (blanching)

Kaedah mengukus

Kaedah mencelur
      Ok, itulah serba sedikit info berkaitan dengan haba lembap dan haba kering.  Lepas ni boleh la anda bezakan kaedah mana yang anda gunakan semasa menyediakan makanan. Jumpa lagi..



No comments:

Post a Comment