Monday 22 October 2012

Kuih Bakar Pandan


Assalamualaikum dan selamat petang kawan-kawan..
Pada kali ini kami nak kongsi satu lagi resepi iaitu kuih.  Kuih ni selalunya banyak dijual apabila tiba bulan puasa.  Ada yang dibuat secara tradisional dan ada juga dibuat secara komersial. 

Nak tahu kuih ape?????
teruskanlah tengok entri ini~~~~~

inilah rupa kuih yang berjaya kami hasilkan

Bahan-bahan
150 gm                         Tepung gandum                                   
200 ml                          Santan pekat                                        
175 ml                          Jus pandan                                         
2 biji                             Telur                                                                        
100 gm                         Gula                                                     
40 gm                           Marjerin cair                                       
5 gm                             Garam                                                 
1 ml                              Pewarna                                              
20 gm                           Bijan goreng
                                                                                           
                                                                                            
Cara penyediaan :
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C dengan api atas dan bawah.
  2. Masukkan tepung yang telah diayak, garam dan gula ke dalam mangkuk yang besar.  Sebatikan.  Buatkan lubang di tengah-tengah mangkuk dan pecahkan telur.  Gaulkan rata.
  3. Masukkan ½ santan dan juga jus pandan ke dalam mangkuk adunan.  Kacau sehingga rata.  Kemudian masukkan baki santan dan jus pandan ke dalam mangkuk.  Ratakan sehingga rata.
  4. Masukkan marjerin cair dan gaul sebati.
  5. Rehatkan selama 10-15 minit.
  6. Sapukan acuan pembakar bentuk bunga dengan minyak.  Panaskan acuan seketika sebelum menuangkan adunan kuih bakar.
  7. Tuang adunan sehingga paras tengah acuan.
  8. Bakar selama 1 jam.
  9. Sejukkan dan potong.  Sedia untuk dihidangkan.
~~~Selamat mencuba kawan-kawan~~~
Rugi kalau tak cuba
......(^_^)........

No comments:

Post a Comment