Monday 22 October 2012

Bubur Pulut Hitam


Kali kami nak kongsi lagi satu resepi iaitu bubur pulut hitam...Ia adalah sejenis hidangan pencuci mulut. Sesuai untuk di makan seisi keluarga..

Selamat mencuba kawan-kawan.....



Bahan-bahan                                                                         
100 gm                         Beras pulut hitam                                 
50 gm                           Gula pasir                                            
1 helai                           Daun pandan                                       
100 ml                          Santan cair                                          
50 ml                            Santan pekat                                       
5 gm                             Garam                                                 
                                                                                               

Cara penyediaan
1.      Rendamkan beras pulut hitam selama 30 minit -1 jam supaya beras menjadi lembut.
2.      Renehkan beras pulut dengan air yang mencukupi sehingga ia menjadi kembang.
3.      Setelah kembang, masukkan santan cair.  Kemudian, masukkan gula, daun pandan dan garam.  Masak sehingga mendidih.
4.      Kacaukan sehingga bubur betul-betul masak.  Jika bubur menjadi pekat, tambahkan sedikit air.  Angkat dan ketepikan.
5.       Panaskan santan pekat dengan api yang perlahan.  Masukkan sedikit garam dan masak sehingga naik wap.  Tutupkan api dan angkat.
6.      Sendukkan bubur pulut hitan ke dalam mangkuk yang disediakan, kemudian tuangkan satu sudu besar santan pekat ke dalam mangkuk sebelum menghidang.
7.      Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment