Masakan Thailand
lebih dikenali dengan makanan yang pedas. Keseimbangan, perincian dan
kepelbagain adalah penting dengan masakan Thailand . Masakan Thailand dikenali dengan keseimbangan lima perisa asas dalam setiap hidangan
atau makanan keseluruhan: pedas, masan ,
manis, masin, dan pahit.
Makanan Thailand
biasnya terdiri dari sama ada satu hidangan ataupun nasi (khao dalam
Bahasa Thai) dengan banyak hidangan saling melengkapi dihidang concurrently dan
dikongsi oleh semua. Ia adalah kelazman untuk menghidang hidangan daripada
adanya tetamu di sebuah meja.
Makanan Thailand
terkenal dengan empat masakan serantau iaitu empat negara rantau; Utara, Timur
Laut, Tengah dan Selatan, dimana setiap masakan berkongsikan makanan yang
menyerupai makanan yang bersal dari Negara jiran seperti Burma, Loas (Utara),
Kemboja dan Vietnam (Timur) serta Malaysia (Selatan)
Contoh hidangan masakan Thailand
Som Tam Thai
Pad Thai Kung
Tom Yam
Pulut Mangga
No comments:
Post a Comment