Masakan Cina
berasal dari pelbagai tempat di China
dan telah meluas di serata dunia iaitu Asia Timur hingga Amerika Utara , Australia
dan Eropah Barat. Perbezaan kebudayaan
anatara setempat amat ketara di China ,
berbeza jenis gaya
makanannya. Terdapat lapan masakan
setempat, antaranya Anhui, Kantonis, Hokkien, Hunan, Jiangsu, Shandong, Szechuan dan Zhejiang. Terdapat juga masakan mengikut agama
termasuklah Buddha dan Muslim.
Hidangan Cina
kebiasaannya terdiri daripada dua atau lebih komponen utama iaitu sumber
karbohidrat atau kanji (dikenali sebagai zhǔshí ). Contohnya
seperti nasi, mee atau mantou (pau kukus).
Hidangan ini sering dihidangkan bersama-sama dengan hidangan seperti
sayur-sayuran, daging, ikan atau benda-benda lain.
Mee merupakan
bahagian yang penting dalam kebanyakan masakan Cina. Walau bagaimanapun, di kebanyakan tempat
terutamanya Utara Cina, produk berasaskan gandum termasuk mee dan pau kukus
lebih banyak berbanding dengan Selatan Cina yang lebih menggemari nasi.
Makanan Cina
Sizzling Yee Mee
Chicken Rice Clay Pot
Char Kway Teow
Pau Kukus (Mantou)
baru tahu mee sizzling tu chinese food. :)
ReplyDelete