Masakan India
bercirikan pelbagai rempah, herba dan sayur-sayuran yang tumbuh di India
sehingga tersebarnya amalan vegetarianisme dikalangan masyarakatnya. Setiap keluarga mencirikan pelbagai campuran
dan teknik hidangan dan masakan. Akibat
daripada itu, timbul kelainan dari rantau ke rantau yang mana mencerminkan
demografi yang berlainan dari setiap sub benua India yang pelbagai etniknya. Kepercayaan agama dan budaya memainkan
peranan penting dalam pengaruh evolusi masakan.
.
Masakan India juga timbul disebabkan oleh
interaksi kebudayaan skala besar sub benua dengan Parsi yang berjiran dengan
Greece kuno, Mongol dan Asia Barat membuatkan pemaduan unik dari pelbagai
masakan di sepanjang Asia.
Pedagangan rempah di anatara India dan Eropah pada Zaman Penjelajahan Eropah telah
memperkanal gaya masakan Eropah kepada India dan secara tidak langsung telah
menambahkan kepelbagaian masakan India . Masakan India telah mempunyai suatu
pengaruh luar biasa pada masakan di sepanjang dunia, khususnya dari Asia
Tenggara.
Masakan India
biasanya lebih banyak menghasilkan masakan seperti kari dengan menggunakan
rempah ratusnya dan dimasak dengan menggunakan minyak sayur. Di India Utara dan Barat, minyak
kacang banyak digunakan secara tradisional dalam masakannya. Manakala di India Timur, minyak biji sawi lebih banyak
digunakan dalam masakannya. Minyak kelapa digunakan secara
luas di pesisir pantai Barat dan India
Selatan, dan minyak gingelly digunakan di Selatan juga. Pada masa sekarang,
minyak bunga matahari dan minyak kacang soya telah
mendapat perhatian di sepanjang India .
Minyak sayur hydrogenated, dikenali sebagai ghee Vanaspati, adalah juga suatu pengantara
masakan yang sering digunakan menggantikan Desi ghee, iatu mentega.
Contoh Hidangan India
Vadei
Channal dal
Ayam Tandoori
Masala Dosa
No comments:
Post a Comment