Bahan A
10keping Kulit popia-dipotong segi empat
700ml Minyak untuk menggoreng
Bahan B
250gm Daging Kisar
250gm Kentang-didadu kecil
100gm Bawang besar-didadu kecil
10gm Bawang putih-dicincang
20gm Serbuk kari daging-dijadikan pes
5gm Daun kari
25gm Cili giling
10gm Gula
5gm Garam
10ml Minyak-menumis
10gm Daun
bawang-diracik
Bahan C
10gm Sos cili
5gm Sos
tomato
5gm Cili
Giling
15gm Gula
5gm Garam
10ml Cuka
5gm Bawang
putih-dicincang
5gm Cili
merah
5gm Cili
Hijau
250ml Air
Cara Penyediaan Samosa
- Kuali dipanaskan
sehingga minyak betul-betul panas.
Kemudian, masukkan bawang besar, bawang putih, cili boh dan
tumiskan sehingga garing.
- Masukkan serbuk kari
yang telah dibancuhkan dengan sedikit air dan tumiskan serbuk kari
sehingga garing.
- Masukkan sedikit air dan
masukkan kentang yang telah dipotong dadu. Kemudian, masukkan garam dan
gula secukup rasa.
- Biarkan ia masak
sehingga kuah inti kering dan daging serta kentang empuk.
- Setelah masak, masukkan
ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama-sama dengan daun bawang yang telah
diracik.
- Biarkan sejuk seketika
sebelum dimasukkan ke dalam kulit popia.
- Inti yang telah disejukkan, masukkan ke dalam kulit popia dan dilipat kemas.
- Kuali dipanaskan dan tuangkan minyak penuh. Biarkan panas dengan api yang sederhana.
- Samosa yang telah dilipatkan tadi, dimasukkan ke dalam minyak yang panas dan goreng sehingga kuning keemasan.
- Kemudian, angkat dan toskan.
- Sedia untuk dihidang.
Cara Penyediaan
Sos
- Didihkan air didalam periuk dan biarkan sehingga mendidih.
- Kemudian, masukkan cili giling, bawang putih, sos cili, sos tomato, cili hijau dan cili merah. Kacau sehingga rata.
- Masukkan cuka, gula dan garam. Masak sehingga betul-betul pekat.
- Siap untuk dihidang
*bagi yang tidak
mahu menggunakan cuka, anda boleh menggantikannya dengan air asam jawa.
~~~selamat mencuba kawan-kawan~~~
...(^-^)...
...(^-^)...
No comments:
Post a Comment