Bahan-bahan
15biji putik pisang galla muda @ pisang nipah/abu
2tbsp cili giling
120gm bawang besar-dihiris wedges
100gm bawang merah- ditumbuk
10gm bawang putih-ditumbuk
½ cm halia-ditumbuk
30gm cili merah-dibelah dua
150ml santan kelapa
2tbsp cuka
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara penyediaan :
- Pisang dibuang kulit yang hujung bersegi. Kemudian kelarkan/hiriskan pisang tersebut halus-halus dan jangan putus.
- Rendamkan ke dalam air garam seketika untuk mengelakkan daripada menjadi hitam dan rasa yang kelat.
- Kemudian, rebus pisang selama 15-20 minit dan kemudian sejukkan.
- Setelah sejuk, perahkan pisang tadi sehingga keluar airnya. Ketepikan
- Panaskan kuali sehingga minyak betul-betul panas. Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk dan tumis sehingga naik baunya.
- Masukkan cili giling dan tumis sehingga cili betul-betul garing.
- Masukkan cuka, gula dan garam secukup rasa dan biarkan seketika.
- Kemudian, masukkan pisang dan biarkan mendidih selama 5-10 minit.
- Masukkan santan, bawang besar yang telah dihiris dan cili merah. Biarkan sehingga kuah menjadi pekat sedikit.
- Siap untuk dihidang.
* Sesuai untuk dimakan bersama-sama
dengan nasi putih.
cuba sekali pasti nak lagi...
ReplyDelete